SMHI varnar för skyfall från Falkenberg och söderut. I Storgöteborg kan det bli åskväder.
SMHI varnar för skyfall från Falkenberg och söderut. I Storgöteborg kan det bli åskväder. Bild: Lasse Edwartz

SMHI varnar för skyfall på västkusten

Sommarvädret har fått något av en törn i Göteborgsområdet – i alla fall när det gäller temperaturen. Och inför söndagen varnar SMHI för skyfall över delar av västkusten och Götaland.
– Översvämningar är det stora problemet, både på vägar och fastigheter, säger SMHI:s meteorolog Emma Rosengren.

ANNONS
|

SMHI har utfärdat en orange varning för skyfall inför söndagen. Den täcker västkusten från Falkenberg och ner till strax norr om Helsingborg. Den sträcker sig även inåt landet, i ett stråk hela vägen upp till Motala.

– Det är mycket regn. I det här området som vi har utfärdat orange varning kommer det så mycket regn att vi ser konsekvenser på orange nivå. Översvämningar är det stora problemet, både på vägar och fastigheter, säger Emma Rosengren.

Enligt SMHI:s prognos kan det bli kraftiga regn- och åskskurar under söndagseftermiddagen, vilket kan leda till så mycket vatten att det blir översvämningar – upp till 90 millimeter.

ANNONS

Gul varning från Kungsbacka

Från Kungsbacka och ner till Falkenberg är det en gul varning, det vill säga för åskoväder.

– Det är inte riktigt lika stora mängder som vi ser där, men det hänger ihop med ett lågtryck som har flyttat lite på sig i våra prognoser. Det är inte färdigställt exakt var regnet kommer att komma, säger Emma Rosengren.

I Göteborg och Bohuslän väntas vädret också bli ostadigt, men där har inte SMHI hittills utfärdat någon varning för skyfall.

När kommer det varma sommarvädret tillbaka igen?

– Vi har ingen högsommarvärme på gång, det kommer vara ostadigt med lågtryckspassager och en hel del skurar. Men temperaturen kommer ändå ligga runt 20 grader. Lite mer klassisk svensk sommar.

LÄS MER:Här är växterna du ska rycka upp ur trädgården

LÄS MER:Så ska du tänka inför säsongens biltvätt

LÄS MER:Kan tvingas sälja släktgården – Ringhals vill bygga ny kärnkraft

ANNONS