Badvärden blåser i sin visselpipa och vinkar med hela armarna. Scenen är odramatisk, nästan tyst. Det lilla barnet med armpuffar tittar inte åt hans håll, utan hoppar orädd ner i bassängen med ett plums. Fallet är två meter, poolen är 3,5 meter som djupast, och här behöver man enligt parkkartan ha god simkunnighet för att få bada. Barnet tar några simtag och skjuter sig upp över poolkanten, ivrig att få leka vidare.
Men för bara några dagar sedan utspelades en helt annan scen i samma bassäng. Det var här, i Sagopoolen, som en pojke i tioårsåldern hittades livlös på lördagen. Han fick hjärt- och lungräddning på plats och fördes senare till sjukhus med helikopter. På söndagen meddelade Sahlgrenska att pojken avlidit.
Hanna Lindström sitter på en sten intill poolkanten. Hon har åkt hit från Mariestad med sin son och hans kompis, också de tio år gamla.
Hennes blick är fäst mot höjden där hoppavsatserna finns. Där forsar ett vattenfall och en modig skara står och köar till linbanan som ska ta dem halvvägs över bassängen innan de trillar i. Men Hanna tvekade på att ta med sonen hit i dag, berättar hon.
– Jag hade inte släppt i väg honom om jag själv inte var med.
Hon har pratat mycket om säkerheten med pojkarna, och att man alltid ska hålla ett öga på varandra.
– Vi har pratat med barnen och sagt att man inte lämnar någon i vattnet, att man alltid är minst två.
De brukar åka till Skara sommarland varje år. När parken öppnade i morse, efter att ha hållit stängt under söndagen, var det mycket aktivitet vid grindarna – men inne i parken är det betydligt glesare än vad hon är van vid, tycker Hanna.
– Det känns som att det är väldigt mycket mindre folk än vanligt, säger hon.
”Det är tragiskt”
För ett otränat öga finns det inget som vittnar om helgens dödsolycka. Familjer brer ut sig över gräsplättarna och blöta, bara fötter trippar över stengångarna. Det luktar klor och solkräm och mellan molnen bränner solstrålarna mot huden. Barn, tonåringar liksom vuxna turas om att skvätta vatten, åka i rutschkanorna, köa till glasskiosken.
Mikael Olsson är här med frun Marie Lundqvist och deras 14-årige son. De har just hälsat på vänner i Skåne, och efter två dagar i vattenparken bär det av hem till Stockholm igen. Mikael berättar att drunkningsolyckan inte påverkat beslutet att åka hit – och att det inte är något som oroar honom.
– Det är tragiskt det som hände. Men det är klart att det alltid kan hända saker, det finns alltid risker med allting.
Marie Lundqvist har just badat i Sagopoolen och det droppar från håret.
– Det känns hemskt att vara här, men det var inbokat och planerat. Men hade jag haft mindre barn hade jag nog tänkt mer på det, säger hon.
Utreds av polis
Det är fortfarande oklart hur den lilla pojken kunde drunkna i Sagopoolen. Polisen har tidigare förhört vittnen till händelsen, men först under måndagseftermiddagen meddelar man att en brottsutredning har inletts.
– För att utreda händelsen på bästa sätt har vi inlett en förundersökning gällande vållande till annans död. Vi har många att höra, och behöver se ifall ansvar har brustit, säger Marcus Åblad, gruppchef på polisens utredningssektion i Skaraborg.
Skara sommarland har även inlett en egen utredning av händelsen. Det var efter extrainsatta möten på söndagen som de beslutade att stänga vattenlandet för en dag.
– I dag handlar det om försöka stötta familjen så gott vi kan men också att stötta medarbetare, sa Christoffer Östling, tillförordnad vd för Skara sommarland till GP då.
Han underströk samtidigt att besökarna badar under eget ansvar.
– Vi har många badvärdar i tjänst när parken är öppen och samtliga är livräddningsutbildade och utbildade i hjärt- och lungräddning för att vi ska kunna agera om det behövs. Men sen badar man alltid på eget ansvar och oavsett om man är här med sina barn eller med sina vänner uppmanar vi alltid till att man har uppsikt över varandra.
Pappan ringde: ”Har det hänt er någonting?”
Vilmar Viglundsson från Vänersborg står och vaktar familjens skrinda medan hans tonåriga söner byter om till badkläder. Han delar Skara sommarlands bild: det är upp till honom själv att hålla koll på barnen.
– Man kan bara titta till sig själv, åker man hit med barnen så har man ansvar. Jag blir inte rädd att komma hit, detta har nog inget med parkens säkerhet att göra. Man kan inte förvänta sig, när det är flera tusen ungar, att badvärdarna ska hålla koll på alla.
Familjen Nimell, från Kolsva utanför Köping, tog husbilen ner till Skara i helgen för att campa inför besöket på sommarlandet. Men under måndagen har de bara varit på tivolit, och inte besökt vattenparken – till stor del på grund av drunkningsolyckan.
– Min pappa ringde och frågade ”har det hänt er någonting?” och min första tanke var ”hoppas innerligt att det inte var ett barn.” Jag vågar inte tänka tanken att vi skulle komma in som fem och gå ut som fyra, säger Josephine Nimell och fortsätter:
– Vi skulle aldrig ha åkt hit dagarna efter om det inte var planerat.
Oklart om badandet blir av
Samtidigt berättar maken Andreas Nimell om ett fint bemötande från personalen, som han också upplever har varit väldigt noggranna med säkerheten vid åkattraktionerna på tivolit. Ändå är oron överhängande.
– Det hände så nyligen, så obehagligt är det ju, säger Andreas.
– Jag är vanligtvis väldigt rädd för vatten. När vi skulle hit sa jag att du får ta ett barn i taget, säger Josephine och nickar mot Andreas.
När de fick reda på vad som hänt i lördags var föräldrarna snabba med att berätta för barnen. Den äldsta dottern Emilia, 12, reagerade först med att inte vilja besöka vattenlandet alls. Om det blir något bad i morgon återstår att se.
– Det får bero på hur barnen känner imorgon. Men jag tror att det kommer att gå bra, säger Josephine.
Emilia tittar upp i den gassande solen.
– Nu känns det som att jag vill gå och bada.