Saltholmen sticker ut – inget nakentvång på andra kallbadhus i Västsverige

Nakentvånget på Saltholmens kallbadhus sticker ut i Västsverige. I Varberg, Lysekil och Ulricehamn är det i stället upp till var och en om badkläderna ska vara på eller av.
– Jag skulle aldrig komma på tanken att exkludera någon med badkläder, säger Johan Lindeberg som driver kallbadhuset i Varberg.

ANNONS
|

Under ett besök på Saltholmens nakenbad i slutet av juni blir en 16-årig tjej tillsagd att hon inte får sola och bada iförd bikini. Reaktionerna blir starka. Nuvarande och tidigare medlemmar skriver till GP att de skäms för föreningen. Andra rycker ut och försvarar nakenbadet. Åsikterna gällande hur mycket man kan töja på nakenheten på ett nakenbad går minst sagt isär.

Föreningens nolltolerans mot badkläder visar sig dock vara unik i Västsverige. På Varbergs kallbadhus badar de flesta nakna, men att slänga ut någon som hellre bär badkläder vore otänkbart.

– För oss, och även om man tittar historiskt, så är det sunt förnuft att få välja själv, säger Johan Lindeberg, som driver det.

ANNONS

Också på Lysekils kallbadhus får vem som helst besöka badet – oavsett om det sker i hudkostym eller baddräkt.

– Även om det är ett nakenbad så kan det komma barn eller tonåringar med badkläder på och det har aldrig varit en stor grej, säger Eva-Lott Swahnberg, ordförande för Lysekils kallbad.

Nakenkrav i bastun

På Ulricehamns kallbadhus finns det inte heller några uttalade regler kring vad man ska eller inte ska ha på kroppen vid sol och bad, enligt ordförande Jan Fritzson.

– Det enda är att man inte ska sitta med nakna rumpor på lavarna i bastun, utan då får man sitta på ett sittunderlag.

Regeln om att besökarna ska vara nakna i bastun finns också i Varberg och i Lysekil på grund av hygienskäl.

– Men man får gärna skyla sig med en handduk, säger Eva-Lott Swahnberg.

För traditionen vidare

Trots att attityderna skiljer sig åt vill företrädarna för kallbadhusen i Varberg, Lysekil och Ulricehamn inte recensera nolltoleransen mot badkläder på Saltholmens kallbadhus.

– Man kanske ser sig som en bärare av traditionen och det gör vi också, men vi vill inte exkludera någon, säger Johan Lindeberg i Varberg.

GP har varit i kontakt med företrädare för Saltholmens kallbadhus, som avböjt kommentarer.

ANNONS

LÄS MER:Sommardilemmat: Hur naken får jag vara bland folk?

LÄS MER:Här kan man bada och semestra naken

LÄS MER:Profilerna slår fast: Här är Göteborgs bästa badställen

ANNONS