Prisad Skrotnisse har ett elektriskt intresse

Han presenterar sig som Skrotnisse och har samlat på gamla elektriska prylar sedan högstadiet. Nu har Henrik Nilsson ett eget el- och teknikmuseum.

ANNONS

Idén på ett el- och teknikmuseum föddes för ungefär fem år sedan när Henrik Nilsson och hans pappa fick möjlighet att köpa det gamla lastbilsgaraget där museet håller till. Tillsammans började de omgående att renovera.

– Till en början skulle vi behålla ett fack (garageport) till grejerna, sedan snickrade vi lite till och lite till och till slut var hela garaget fyllt med grejer, säger Henrik Nilsson.

Museet öppnades på Henriks pappas 90-årsdag, 13 maj 2016, men tyvärr hann hans pappa inte vara med på invigningen, han gick bort bara dagar innan sin 89-årsdag, ett år tidigare.

ANNONS

– Men pappa sa ändå att det går att ha invigningen utan honom också, så vi satte datumet till hans 90-årsdag och efter det tog det en fantastisk fart.

I museet kombinerar Henrik sina favoritintressen – teknik och historia, och när man tittar in går det inte att ta miste på att han verkligen brinner för sakerna och historien kring prylarna.

Han berättar inlevelsefullt om Lars Magnus Ericsson som fick reda på av sina medarbetare att han skulle tjäna ännu mer pengar om han inte la så mycket tid på att göra telefoner med snirklig utformning och snidade muttrar, men han blev vansinnig och sa: ”Köper man LM Ericsson ska man känna att det är världskvalitet”.

Henrik Nilsson uppskattar också uppfinningsrikedomen som ligger bakom elektriska saker från förr, det genomtänkta i ett resestrykjärn som samtidigt kunde användas som en kokplatta, att använda dammsugarslangen som hårtork, bärbara locktänger för kvinnor på 30-talet.

Under det halva år som museet funnits har det blivit ganska populärt. Och de är fullbokade långt in på våren 2017.

– Det är jättehäftigt, det hade jag inte trott inte ens om de slagit ihjäl mig, säger han och skrattar.

ANNONS

I dag har museet framför allt bokade visningar, men ett par gånger om året öppnas dörrarna för allmänheten, nu närmast är på söndag med utställningen Jul på museet.

Fakta: Nilssons el- och teknikmuseum

  1. Ligger i Lerum, på Frödings Allé 32.
  2. Grundades av Henrik Nilsson.
  3. Här finns över 2000 prylar, den äldsta är från 1850 men även nyare tekniska saker har sin plats i museet.
  4. Förra helgen tilldelades han och hans museum Lerums kommuns kulturpris.
  5. På söndag, 4 december, öppnas museet för allmänheten med utställningen Jul på museet. Då är temat jul och ljus i alla de former.
ANNONS