I helgen spelar Alingsåsbandet Buddha of Suburbia föreställningen Hjältar på Palladium i Alingsås. Bild: Privat
I helgen spelar Alingsåsbandet Buddha of Suburbia föreställningen Hjältar på Palladium i Alingsås. Bild: Privat

Premiär för Hjältar – David Bowie på svenska

Martin Joneskär testade att översätta David Bowies låtar till svenska. Det gick lättare än väntat och resulterade i föreställningen Hjältar som nu har premiär.

ANNONS

Alingsåsbandet Buddha of Suburbia har tidigare satt upp föreställningen Because you’re young, som bygger på David Bowies musik varvat med Martin Joneskärs självbiografiska berättelser. I våras fick han idén om att fortsätta projektet och översätta några av popstjärnans låtar till svenska.

– Jag trodde att det skulle vara svårt, men det var som att knäcka en kod och sedan gick det i rasande fart, säger Martin Joneskär.

Totalt ingår elva hits i Hjältar, som Heroes, Life on Mars och Space Oddity. Men till skillnad från den tidigare föreställningen var det svårt att bygga upp en tydlig berättelse med början och slut kring de svenska texterna. Istället skapades, tillsammans med regissören Peter Lorentzon, olika karaktärer kopplade till musiken.Enligt Martin Joneskär handlar det om antihjältar och hjältemod i det vardagliga livet.

ANNONS

– Som att orka gå upp till jobbet varje dag eller leva i en stökig relation. Det handlar om acceptans, kan man stå upp för vem man räcker det långt.

Förutom medlemmarna i Buddha of Suburbia, Martin Joneskär, Micke Öijwall, Lennart Esborn och Fredrik Grill medverkar även dansarna Isabel Schwardt och Sofia Lindroth, samt skådespelaren Henric Joneskär.

På fredag kväll är det dags för genrep inför publik på Palladium i Alingsås där föreställningen sedan kommer att spelas på lördag och söndag. Hjältar ska även visas upp på Regionteatern i Kalmar och förhoppningen är att den kommer att sättas upp på fler lokala teatrar framöver.

ANNONS