Tågen mellan Vänersborg och Göteborg påverkas för andra dagen i rad av kopparstölder.
Tågen mellan Vänersborg och Göteborg påverkas för andra dagen i rad av kopparstölder. Bild: GP

Nytt sabotage stoppade tågtrafiken mellan Vänersborg och Göteborg

För andra dagen i rad ställde en kopparstöld till det rejält för Västtågens tågtrafik mellan Göteborg och Vänersborg. Vid 11.15 meddelade Västtrafiks presstjänst att tågen åter rullar men att det kommer bli följdförseningar under dagen.

ANNONS

Vid 04-tiden på torsdagsmorgonen meddelade Västtrafik att flera avgångar mellan Göteborg och Vänersborg ställts in. Det är andra dagen i rad som det är problem på sträckan.

– Det är ett nytt sabotage, säger Johan Morsten, störningskoordinator på Västtrafik, vid klockan 04.30.

Senare under morgonen meddelade Västtrafik att stoppet beror på ytterligare en kopparstöld.

– Den preliminära prognosen är satt till klockan 10, säger Fressia Merino störningskoordinator på Västtrafik.

Västtrafik uppmanar resenärer att följa trafikinformationen på Västtrafiks hemsida och app. Enligt Trafikverket har stölderna inträffat på ungefär samma plats i natt som föregående natt.

– De är ute på natten. Det går tåg även på natten, men det är mycket längre mellan varje tåg. Sen har de varit ute på ställen som är väldigt avskilt från hus och övrig trafik, säger Mats Wilhelmsson, chef för järnvägsunderhåll i Väst på Trafikverket.

ANNONS

Särskilt drabbade

När en stöld har inträffat eller de bygger om spåret byter Trafikverket ut kopparn mot aluminium, som är mindre stöldbegärligt. De har också haft bevakning ute för att försöka förhindra stölderna, men eftersom tågspåret spänner över långa sträckor så är det svårt att bevaka hela.

– Stölderna har kommit i omgångar de senaste åren, och nu har vi varit särskilt drabbade på sträckan mellan Trollhättan och Göteborg de senaste veckorna. Om jag räknat rätt så är det här fjärde tillfället, säger Mats Wilhelmsson.

Han fortsätter:

– Vi har varit förskonade från detta ett antal år och nu har det kommit tillbaka till den här regionen. Det är bedrövligt att människor som ska ut och resa eller köra gods drabbas på det här sättet.

Drabbar många

Hur lång tid det tar att reparera skadorna beror på hur stora stölder och skador det handlar om. Ibland är prognoserna svåra att sätta, eftersom skadorna inte alltid är överskådliga direkt.

– Det får som konsekvens att trafiken blir inställd, både godstrafik och persontrafik, vilket är väldigt tråkigt. Det drabbar tredje man de här stölderna, säger Mats Wilhelmsson.

Vid 11.15 meddelade Västtrafiks presstjänst att tågen åter rullar men att det kommer bli följdförseningar under dagen. De hänvisar även resenärer att söka upp sin resa i appen för att hålla sig uppdaterade på trafikläget.

ANNONS

LÄS MER:Sabotage stoppar tågtrafiken mellan Göteborg och Vänersborg

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS