Elsa Blomster från Landvetter och Lena Gunnarsson från Kungsbacka med ett gäng fågelhundar i händerna.
Elsa Blomster från Landvetter och Lena Gunnarsson från Kungsbacka med ett gäng fågelhundar i händerna.

Nu ska deras hundbok jaga läsare i USA

Utveckling genom belöning och positiv feedback är kanske ingen raketforskning. Men Elsa Blomsters och Lena Gunnarssons bok har nu nått den amerikanska marknaden.

ANNONS
|

–Vi letar efter bra saker att belöna. Tyvärr har det funnits en lång tradition att påpeka det som är fel, säger Lena Gunnarsson.

– Det här är ju något som kommer mer och mer och i dag hittar man liknande tänk i sportvärlden och ledarskapsutbildningar, säger Elsa Blomster.

De har båda många års erfarenhet av egna hundar, framför allt så kallade fågelhundar. Hundar som exempelvis golden retriever, labrador och olika raser av spaniels, som alla har det gemensamt att de är framavlade till att hjälpa jägaren att hitta och hämta småvilt. Samtidigt är de lättlärda och väldresserade vilket gjort dem till populära familjehundar.

ANNONS

Under årens lopp har Lena från Kungsbacka och Elsa från Landvetter träffats i samband med utbildningar och tävlingar. Och 2012 bestämde de sig att skriva en bok om just positiv hundträning. Det slutade med att "Apportering till vardag och fest" gavs ut på eget förlag. Då var boken den första i sitt slag i Sverige och nu när den engelska versionen når USA har den inte haft många föregångare.

–Det ska bli jättespännande. I Sverige finns en halv miljon hundägare, i USA 78 miljoner. Vi vill ge en motvikt till de hårda träningsmetoder som ofta förekommer i tv, säger Lena Gunnarsson.

På en äng i närheten av Elsa Blomsters ordinarie arbetsplats visar de upp de träningsmetoder de önskar ska få genomslagskraft i det stora landet i väster. Med godis, beröm och rätt leksaker får de sina golden retrievers och cocker spaniels att sitta, invänta klarsignal, hämta en kastad leksak och överlämna den.

–Vi vill uppmana till ett eget tänk hos hundägarna. Så här långt har vi fått väldigt positivt gensvar och vi hoppas kunna trycka fler än de 4 000 ex på engelska som vi börjar med, säger Elsa Blomster.

Förutom bokarbetet har de startat en blogg med filmer och träningstips. Dessutom har de utbildat tolv instruktörer som ska hålla kurser helt baserade på boken.

ANNONS

–Jag tror att hela det här tankesättet smittar av sig. Jag har hållit på med detta i 15 år och på den tiden har jag själv blivit allt mer positiv, säger Lena Gunnarsson.

FYRA TIPS

Leta efter allt bra hunden gör och belöna det.

Utveckla riktigt bra belöningar; hitta gott godis och roliga leksaker.

Gör inte för svåra övningar utan öka svårigheten i små steg.

Om hunden misslyckas är det hundförarens fel – aldrig hundens.

ANNONS