Misstänkt rökhandgranat utanför kommunhuset i Hjo

En misstänkt rökhandgranat placerades utanför kommunhuset i Hjo på torsdagsmorgonen. Polisen upprättade stora avspärrningar runt platsen och nationella bombskyddet kallades in och säkrade föremålet.
– Det är ett hot mot demokratin tycker jag, säger Eva Ulfenberg, kommundirektör i Hjo.

ANNONS
LocationHjo|
|

Larmet kom in till SOS strax efter 08 på torsdagsmorgonen. Enligt räddningstjänstens tidiga uppgifter gällde larmet först en explosion men räddningstjänsten dementerade det snabbt.

– Det har inte varit någon explosion utan det är en rökgranat som står på Stora torget utanför kommunhuset, sa Patrik Östermo, vakthavande befäl på räddningstjänsten i Skaraborg, under morgonen.

Stora avspärrningar

Området runt entrén har under torsdagsförmiddagen varit avspärrat, något som omfattat även bilvägar i närheten av stadshuset.

Kommunen uppmanade allmänheten att hålla sig borta från platsen och respektera polisens avspärrningar.

– Har man verksamhet eller bostad i närheten ska man lämna byggnaden och röra sig bort från torget, eller hålla sig inomhus och borta från fönster och dörrar, sa Julian Ritterman, säkerhetsstrateg på Hjo kommun.

ANNONS

Granaten är militärt föremål

Runt lunchtid meddelade polisen att föremålet är säkrat och avspärrningarna borttagna.

– Bombskyddet har tagit hand om föremålet och tar nu med det till Göteborg för undersökning. Det ser ut som en rökhandgranat, säger Thomas Fuxborg.

Rökhandgranaten ska enligt uppgifter komma från en militär verksamhet.

– De används ju för att skydda sig mot fienden och det är inget som man får ha hemma som privatperson, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Enligt polisen var det en säkerhetsstrateg på kommunen som ringde in om granaten, som Nationella bombskyddet på fredagen hade bekräftat vara en rökhandgranat.

Kommunchef: ”Fått lappar tidigare”

Under dagen har kommunen jobbat aktivt med att vara lyhörd mot personalen och i synnerhet mot den som hittade föremålet.

Vad kan du säga om en eventuell hotbild mot kommunen?

– Vi har fått några lappar tidigare men det har vi inte på något sätt tolkat som ett hot, säger Eva Ulfenborg, kommundirektör i Hjo.

Vad det stod på lapparna eller om det var adresserat till någon specifik individ kan Ulfenborg inte svara på i nuläget med hänvisning till att det kan bli del av en polisutredning.

– Det har varit väldigt generellt skrivet om man säger så.

ANNONS

Hur ser du på den här typen av händelser?

– Det är väldigt allvarligt och ytterst är det ett hot mot demokratin tycker jag. Oavsett vad det här slutar i så tar vi detta på yttersta allvar, säger Eva Ulfenberg.

Kommunhuset kommer att hålla öppet som vanligt under torsdagen.

Polisen utreder händelsen som grovt olaga hot mot grupp.

ANNONS