Mannen är i 25-årsåldern och är hemmahörande på en adress i Västra Götaland.
Mannen är i 25-årsåldern och är hemmahörande på en adress i Västra Götaland. Bild: Adam Ihse/TT

Misstänkt högerextremist begärs häktad – greps av Säpo

En man i 25-årsåldern, hemmahörande i Västra Götaland, har begärts häktad misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i Falköping, det meddelar Åklagarmyndigheten och Säpo. Häktningsförhandling sker under lördagen i Skaraborgs tingsrätt.

ANNONS

Säkerhetspolisen, Säpo, har gripit en man i 25-årsåldern som misstänks ha planerat någon form av allmänfarlig ödeläggelse i Falköping mellan augusti i fjol och november i år. Mannen misstänks ha kopplingar till våldsbejakande högerextremism och var tidigare anhållen i sin frånvaro.

”Säkerhetspolisen har under en tid arbetat med underrättelser i ärendet som misstänks ha kopplingar till våldsbejakande högerextremism. Säkerhetspolisens uppdrag är att förhindra och avvärja allvarlig brottslighet”, skriver Säpo i ett pressmeddelande.

Nu begärs mannen häktad, på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Det är den starkare misstankegraden. Häktningsförhandling sker under lördagen i Skaraborgs tingsrätt.

Omfattande husrannsakan

Mannen greps under torsdagen efter en husrannsakan i Västra Götaland, enligt Säpo.

ANNONS

”Insatsen genomfördes med stöd av Polismyndigheten”, skriver de i pressmeddelandet.

Karl Melin, presschef vid Säpo, berättar för GP att man i samband med husrannsakan har gjort beslag som man nu ”ska gå vidare med” i utredningen.

Var det i mannens bostad ni gjorde en husrannsakan?

– Det är uppgifter som vi inte har möjlighet att gå in på. Men det har genomförts en omfattande husrannsakan, det har gjorts beslag och det är en omfattande utredning som nu pågår, säger han.

Sekretess i ärendet

Karl Melin vill inte gå in närmre på vad det är för typ av beslag man har gjort. Inte heller närmare i detalj på vad mannen misstänks ha planerat att göra, eller vad dådet skulle riktas mot.

Tillhör mannen någon känd organisation?

– Jag förstår att det finns en hel del frågor om person och ärendet, och vi har ganska lite information att ge i nuläget och det här hänger ihop med att ärendet pågår och att det är sekretess, sedan får vi se längre fram om vi har möjlighet att ge ytterligare information i ärendet.

Under fredagseftermiddagen meddelar mannens advokat, Thomas Ört, att han inte vill kommentera mannens inställning till misstankarna.

– Jag har inga kommentarer att ge i nuläget, säger han till GP.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS