Meddelande har legat gömda i residenset Marieholm i Mariestad

Byggarbetare har hittat meddelanden från 1918 inuti ett trappräcke på residenset Marieholm i Mariestad. Det var fem små träbitar med text i blyerts – en hade det mystiska meddelandet ”Under krigets fasansfulla tid”.

ANNONS
|

I Mariestad pågår en renovering av det tidigare landshövdingebostaden Marieholm och som ofta under renoveringar hittade man oväntade fynd gömda i huset. Denna gången var det när man skulle installera teknik i en trappstolpe som snickaren hittade en hälsning från mer än hundra år sedan.

– Vi skulle återanvända en stolpe i ett trappräcke och i med att huset är k-märkt finns det krav på återanvändning. Men vi behövde borra hål för att installera en eldosa och då trillade de här små träbitarna ut, säger snickaren Andreas Hjelm som var den som gjorde fyndet.

Inne i stolpen gömde sig fem små träbitar med meddelanden i blyerts.

ANNONS

– Att vi hittar grejer från svunnen tid är inte så ovanligt men det som var lite skoj var att det fanns ett budskap på den ena klossen: ”Under krigets fasansfulla tid”, och de signerade klossarna var daterade, säger Anders Hjelm.

Fyra av träbitarna var signerade av olika personer och daterade till 1918. De som man har kunnat tyda är signerade av dåvarande landshövding Axel Ekman, Sven Ljungvall som var ledamot av Mariestads byggnadsnämnd i början av 1900-talet och slutligen byggmästare Per David Johansson som också bodde i Mariestad på den tiden.

En av klossarna förblir ett mysterium då ingen lyckats lista ut vad det står på den.

En trevlig tradition bland hantverkare

Att jobba med k-märkt hus kräver en hel del jobb.

– Det hade ju egentligen varit enklare för mig att göra ett helt nytt räcke och när man river ut känner man va fan ska vi spara det här för, men så hittar man sådana här saker och då känns det ju värt det, säger Anders Hjelm.

Enligt Mats Herklint, chef på kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen, är det en tradition att lämna meddelanden i hus.

– Det är en trevlig tradition som fortfarande lever, från hantverkare till hantverkare genom tiden. Budskapen brukar handla om vem eller vilka som gjorde vad, men ibland så kan det stå helt andra saker. Det är alltid lika kul att stöta på dessa meddelanden, byggnaden får liksom liv och person, säger Mats Herklint i Länsstyrelsens pressmeddelande.

ANNONS

Fylldes på med fler meddelanden

Efter att renoveringen av trappen var klar lades träbitarna tillbaka där man hittat dem och de fick sällskap av en modern hälsning. Den nuvarande landshövding i Västra Götaland Sten Tolgfors passade på att signera en egen träbit och släppa ner i utrymmet inuti stolpen.

– Landshövdingen kom på ett besök helt oanmält så vi fick honom att skriva på en egen kloss, säger Anders Hjelm.

Är det så att ni som jobbar där också lagt dit några egna klossar?

– Det kan hända, säger han och skrattar.

LÄS MER:500-åriga gravar upptäckta på Marstrand

LÄS MER:Hittade antika mynt – får hittelön 58 år senare

LÄS MER:Landshövdingen ska medla i infekterade järnvägstvisten

ANNONS