Deltagare i Grön rehab på Nääs har reagerat på Lerums kommun beslutat avveckla verksamheten. Bild: Stefan Bennhage
Deltagare i Grön rehab på Nääs har reagerat på Lerums kommun beslutat avveckla verksamheten. Bild: Stefan Bennhage

Lerum lägger ner sin gröna rehabilitering

Lerums kommun har beslutat att lägga ner verksamheten Grön rehab på Nääs. "Mycket tråkigt och märkligt", säger en deltagare till GP.

ANNONS
|

För ett par veckor sedan fick deltagarna i Grön rehab på Nääs reda på att Lerums kommun beslutat att stänga ner sin gröna rehabilitering från årsskiftet. Något som fått deltagare att reagera.

– Det är ett mycket märkligt beslut, det har hjälpt mig så mycket, utmattningssyndrom är väldigt komplext och drabbar hela kroppen, säger en deltagare som GP pratat med.

Anledningen till stängningen är, enligt sektorchefen Christina Alvelin på Lerums kommun, att kommunen inte anser att den ska överta annan huvudmans ansvar och att den inte heller ska finansiera annan huvudmans verksamhet.

I praktiken innebär det att det är den sjukskrivnes arbetsgivare som har ansvaret att bekosta den sjukes rehabilitering. Lerums kommun har ansvar för sina anställda samt brukare och klienter inom socialtjänsten som genom behovsprövning bedömts behöva grön rehab.

ANNONS

– Grön rehabilitering finansieras av sektor stöd och omsorg. Även om inga deltagare remitterats till grön rehab så ska den användas till egna anställda eller brukare.

– Socialtjänsten ansvarar för dem som är hos oss, men vi ska inte utföra andra huvudmäns uppdrag. De som remitteras via vårdcentraler eller Försäkringskassan i Västra Götalandsregionen hänvisas nu till Gunnebo, Frölunda eller Härlanda, säger Christina Alvelin.

– Samordningsförbundet har köpt platser av oss men vi fick signaler att de inte ska köpa fler eftersom de har Gunnebo, säger Christina Alvelin.

Samordningsförbundet Insjöriket finansierar bland annat grön rehab för Mölndal, Partille, Härryda, Lerum och Alingsås.

–Det här är något vi fått till oss från Lerums kommun, de har tagit ut vad det de facto kostat för de deltagare som kommer från andra kommuner, säger Annika Ruys-Hagberg, biträdande förbundschef på Samordningsförbundet Insjöriket.

Till Grön rehab vid Nääs har personer med utmattningssyndrom från Lerum och övriga kommuner deltagit. Men nu går sista gruppen 12-veckorsutbildningen.

Finns det Grön rehab någon annanstans för dem som behöver det?

– I Västra Götalandsregionen finns Torstensgården i Frölunda och Härlanda örtagård. De platserna utnyttjas av VG-regionen. Det finns även grön rehab på Gunnebo slott men där är platserna slut i år.

ANNONS
ANNONS