Läkaren varnas av Ivo efter att ha skrivit ut stora mängder narkotika till sina anhöriga.
Läkaren varnas av Ivo efter att ha skrivit ut stora mängder narkotika till sina anhöriga. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Läkare skrev ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till anhöriga

En läkare i Göteborg varnas nu av Ivo, inspektionen för vård och omsorg, för att ha skrivit ut stora mängder av narkotikaklassade läkemedel till sina anhöriga. Enligt myndigheten har läkemedlen kunnat användas för att initiera eller upprätthålla ett missbruk.

ANNONS

Från och med januari 2022 fram till och med maj 2023 har läkaren, en man i 60-årsåldern, skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till sina anhöriga. Det ska bland annat ha rört sig om morfin, sömnmedel och lugnande preparat.

Det var i december 2022 som Ivo, inspektionen för vård och omsorg, beslutade sig för att granska läkarens yrkesutövning. Detta efter att information om läkaren framkommit i en annan av Ivo:s granskningar, och efter att två tips gällande läkarens förskrivningar av narkotikaklassade läkemedel inkommit till myndigheten.

Förlorar inte läkartiteln

Myndigheten bedömde att läkarens förskrivningar av läkemedlen har varit i stora mängder och kunnat användas för långvarigt bruk, vilket har kunnat initiera eller upprätthålla ett missbruk.

ANNONS

Själv uppger läkaren att förskrivningarna har handlat om att ”hjälpa till”, och att han i framtiden ska vara restriktiv i antalet utskrivna tabletter och uttag.

Då mannen inte förekommit i tidigare utredningar gällande förskrivning av narkotikaklassade läkemedel bedömer myndigheten att det inte finns skäl att anmäla händelsen till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Läkarens yrkesutövning kommer inte att begränsas.

Ivo kan komma att följa upp läkarens förskrivning av narkotikaklassade läkemedel.

LÄS MER:Husdoktorn döms till fängelse för grova bokföringsbrott

LÄS MER:VGR bryter avtalet med vårdcentralen Din Klinik – 5 700 patienter drabbas

LÄS MER:Barn på HVB-hem i Västsverige tvingades gå i koppel

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS