Knyter ihop fabriks-säcken

Uppdrag: Gör om en fabriksbyggnad från 1830-talet. Fyll den med hotell, kontor och butiker trots att placeringen är långt utanför stan. Nu är skapelsen färdig.

ANNONS

För tio år sedan öppnade hotellet i Nääs fabriker. Tidigare var byggnaden ett gammalt bommullsspinneri vid sjön Sävelången mellan Lerum och Alingsåsoch hotellet blev något av omvandlingsstarten för fastighetsägaren Ernst Rosén.

Fem år senare anställdes vd:n Linda Pettersson för att ta fram en vision för området och för att genomföra den. Visionen var att göra Nääs till ett utflyktsmål och samtidigt driva hotell och hyra ut kontors- och butiksytor.

–För att kunna bevara en gammal byggnad måste man också kunna utveckla den. Vi har gjort en stor investering och har stora förhoppningar på att det nu också ska kunna ge en bra avkastning, säger Linda Pettersson.

ANNONS

Efter renoveringar och förändringar, för en summa hon inte vill uppge, samsas i dag 65 olika företag, sex butiker och ett hotell i fabriksområdet. Dessutom pågår uthyrningen av 24 arbetsplatser till småföretagare som vill jobba från en annan plats än hemmet samtidigt som de erbjuds en tillvaro tillsammans med fler. Lägg därtill konferenslokaler i olika storlekar, badhus med bastu och relaxavdelning samt båthus med diverse aktivitetsmöjligheter.

–Många som väljer att hyra kontor eller arbetsplatser bor i närheten, men omgivningen har också varit en bidragande orsak till att flera väljer att pendla till Nääs.

Är det inte en lite brokig sammansättning av verksamheter?

–För butikerna har vi haft en tydlig inriktning mot mode och inriktning och mat, vad gäller företagen har vi inte velat se något kluster utan vi vill ha en blandning som kan ge korsbefruktningar. Här ska det finnas ett sammanhang att vara i.

Efter att ha haft kontor i fabriken under flera år, öppnade Jenny Svensson från Hugo Ericssons ost, sedan länge etablerad i Saluhallen i Göteborg, nyligen en egen matbutik.

–Visst känns det lite riskabelt, men så här långt ångrar jag mig inte. Det är en dröm som jag har haft länge att få arbeta med mer än bara ost och när fabriken gjorde den här ansiktslyftningen kändes det naturligt att bli en vara av den.

ANNONS

Tanja Shahandeh har arbetat i inredningsbutiken Brique i snart fyra år.

–Att vara här i Nääs fabriker är mer än att bara ha en butik. Det ska vara en upplevelse att komma hit. Vi genomför olika evenemang och arbetar mycket tillsammans med de andra butikerna och hotellet, säger hon.

Trots att arbetet med att göra i ordning och modernisera Nääs fabriker pågått under flera år hålls i helgen en invigning. Men det är inte tal om att klippa band utan det handlar om öppet hus för såväl yngre som äldre.

– Vi slutar inte med det här, men nu kan vi i alla fall knyta ihop säcken, säger Linda Pettersson.

ANNONS