Jordskred utanför Kungälv

Ett lerskred tvingade byggarbetare att snabbt fly jordmassorna vid Lökeberg i Kungälv. Två hundar fastnade i skredet men kunde senare räddas. Bedömningen från Statens Geotekniska Institut på onsdagseftermiddagen var att skredet fortfarande är aktivt.

ANNONS

Några hundra meter bredvid Lökebergs badplats i Kungälvs kommun rämnade marken och lera från en flera hundra meter lång sluttning kanade ut i havet. Ljudet från skredet hördes bort till Tjuvkil, ett par kilometer längre västerut.

När räddningstjänsten kom till platsen spärrades ett stort område runt själva skredet av. Ingen människa ska ha skadats i raset men två hundar fastnade i ett av husen vid själva skredet, enligt insatsledaren David Henningman.

– Vi har räddat två hundar ur en av bostäderna. Huset stod på ett så säkert ställe och vi gick där det var tryggt och kunde hämta ut hundarna, säger han.

ANNONS

Fortsatt aktivt

GP har pratat med markägaren där skredet skedde men han vill inte lämna några kommentarer. Det var under grundläggningen inför ett husbygge som raset ägde rum.

Under onsdagen var också SGI, Statens Geotekniska Institut, på plats. Efter att ha tagit sig runt i skredområdet blev deras bedömning att raset fortfarande var att anse som aktivt och att nya skred inte kunde uteslutas, enligt Karin Odén, geotekniker på SGI och tjänsteman i beredskap.

– Det är blottlagd lera och många sprickor i marken. Bedömningen är att skredet fortfarande är aktivt. Bakkanterna är fortfarande höga och inte stabila än så det har inte lagt sig. Skredet har gått i stort sett till berget, alltså så långt som det kan gå, säger hon.

"Man ska inte gå innanför avspärrningarna"

Karin Odén bedömer skredytan till ett område på 200 x 100 meter, längs med strandlinjen. Med tanke på risken för nya skred är området fortfarande farligt att vistas i.

– Man ska inte gå innanför avspärrningarna utan hålla sig utanför. Sedan är det upp till byggherre och entreprenör att säkra området, säger hon.

Området kommer nu vara avspärrat till torsdagen. Då kommer en ny bedömning göras om området är säkert. Inga bostäder riskerar att fasta i rasmassorna men det finns ett antal andra byggnader som skulle kunna påverkas, enligt Karin Odén.

ANNONS

– Det finns ett antal små förråd och garage som kanske kan drabbas.

I och med bedömningen att skredet fortfarande var aktivt la Räddningstjänsten med hjälp av båt ut så kallade länsor i vattnet. De ska innesluta området närmast skredet om nya ras gör att de bygg- och anläggningsmaskiner som står i området skulle välta och eventuellt förorena havet i Lökebergs Kile.

Två hushåll berörs

Eventuellt kan det vara så kallad kvicklera i området. Det är en form av lera som snabbt kan övergå från fast till flytande form om den störs eller destabiliseras. Vid platsen för skredet genomfördes markåtgärder inför att bygga ett hus.

– Leran har blivit överbelastad i förhållande till vad den tål. Man höll på att göra stabilitetsförbättrande åtgärder här inne och man var precis i slutet på det. Det var stabilisering inför kommande byggnation, säger Karin Odén.

Under onsdagen har, förutom Räddningstjänst och SGI, även företrädare för Kungälvs kommun och entreprenaden som arbetade i området varit på plats. Även ambulans larmades inledningsvis till platsen.

Senast ett större ras skedde på Västkusten var 2006. Då var det bygget av E6:an vid Småröd i Munkedal som påverkades. Enligt Karin Odén är ras av den här storleken ovanliga.

– Små skred sker några per år men av den här storleken är inte så vanligt, säger hon.

ANNONS
ANNONS