Det väntas bli blött och blåsigt under onsdagen. Tåg har därför ställts in. Arkivbild.
Det väntas bli blött och blåsigt under onsdagen. Tåg har därför ställts in. Arkivbild. Bild: Håkan Johansson

Inställda tåg i Västsverige när det kommer skyfall

Skyfallsliknande regnområden drar in över Sverige under onsdagen. SMHI har utfärdat en gul varning och ser en risk för översvämningar.
Alla avgångar på flera tågbanor i Västsverige är inställda hela dagen på grund av det väntade ovädret.

ANNONS
|

Kraftiga regn- och åskskurar passerar över Götaland på onsdagen. Runt lunchtid väntas ovädret dra in över västkusten, och SMHI har utfärdat en gul varning om skyfallsliknande regn som därefter sträcker sig fram till klockan 23.

– Nu har det dragit in över Göteborg. I trakterna runtomkring är det även åska iblandat, och det är det man kan förvänta sig över dagen. Tidvis under dagen kan det komma stora mängder regn på kort tid, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Med anledning av SMHI:s vädervarning har Trafikverket stängt av trafiken på flera olika tågbanor under hela onsdagen. Flera av dem är Västtrafik-tåg.

ANNONS

– Man vill inte riskera att träd faller över kontaktledningar och att tåg blir fast på sträckorna. Därför ställs tåg in av säkerhetsskäl, säger Ivan Farmerin, störningskoordinator på Västtrafik.

Avgångar ställs in hela dygnet

Under morgonen har Trafikverket ställt in alla tåg på sträckorna Uddevalla–Strömstad, Gårdsjö–Håkanstorp, Varberg–Borås, Herrljunga–Öxnered och Mellerud–Bengtsfors.

– Det är inställt till midnatt, säger Angelika Knutsson på Trafikverkets pressjour.

Då tågtrafiken är inställd hänvisas resenärerna till ersättningsbussar. För mer information hänvisar Västtrafik till sin hemsida.

– När man söker efter sin resa i appen To Go hänvisas man till hemsidan. Där finns en detaljerad lista över vilken buss man kan ta i stället och vilken tid, säger Ivan Farmerin.

Risk för översvämningar

Regnovädret drog under den tidiga onsdagsförmiddagen in över hela Götaland och Svealand.

– Det håller på fram till kvällen och drar bort vid 19–20-tiden som det ser ut, säger Lisa Frost på SMHI.

Hur mycket regn ska man räkna med?

– Det kommer vara väldigt stora lokala variationer, men som mest mellan 40 och 60 millimeter.

Vad ska allmänheten tänka på?

– Det handlar främst om att det är kraftigt regn på kort tid, så det kan bli översvämningar och liknande. Källare kan bli översvämmade och det kan bli problem i trafiken genom att viadukter översvämmas och att det blir stora vattenansamlingar när det inte hinner rinna undan. Det kan också vara åska i samband med det, som kanske inte heller är så bra.

ANNONS

Texten uppdateras.

LÄS MER:Risk för skyfall – SMHI varnar

LÄS MER:Hopp om värme – men fortsatt ostadigt

ANNONS