Systembolaget butik med flaskor på hyllorna.
Systembolagets butiker i Gnosjö, Tranemo och Hylte utsattes för inbrott natten mot måndagen. Polisen misstänker att samma gärningspersoner bröt sig in i butikerna. Genrebild. Bild: Martina Holmberg / TT

Inbrott på Systembolaget – på tre orter samma natt

Systembolaget utsattes under natten mot måndagen för inbrott – på tre olika orter. Tjuvarna bröt sig in i butikerna på likartade sätt och flydde från polisen efter en biljakt i Halland.
Brottsplatsundersökningar genomförs i butikerna, som enligt Systembolaget ändå kommer kunna öppna under måndagen.

ANNONS
|

Inom loppet av tre timmar utsattes Systembolaget för tre inbrott under natten mot måndagen. Polisen fick larm om det första inbrottet strax efter klockan 02 – det sista klockan 04.56.

– Det var samma bil och förmodligen samma gärningsmän på alla tre ställen. Först i Gnosjö, sedan i Tranemo, därefter nere i Hylte, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Kolliderade med polisen under biljakt

Vid inbrottet i Tranemo klockan 03.05 misstänker polisen att gärningsmännen aldrig tog sig in i själva butiken, utan endast kom till en kontorslokal efter att ha brutit sig in. På övriga två orter var de inne i butiken, men det är i nuläget oklart vad de fått med sig.

ANNONS

– I Hylte var första gången vi fick visuell kontakt med dem. Efter en stunds förföljande blev det en kollision, men utan personskador. Där beslutade vi också för att avbryta förföljandet. Det blev för farligt helt enkelt, säger Thomas Fuxborg.

Butikerna öppna under måndagen

Systembolaget hänvisar frågor till polisen om inbrotten under dagen, men uppger att butikerna kommer att vara öppna under måndagen.

”Vi ser allvarligt på detta och samarbetar med polisen. Butikerna i Gnosjö och Tranemo kommer att öppna som vanligt idag. Butiken i Hyltebruk förväntas öppna efter lunch”, skriver Systembolagets pressavdelning i en kommentar till GP.

Bröt upp dörrarna på baksidan

Gärningsmännen var minst två till antalet och färdades i en mörk Audi, enligt polisen. De är på måndagsmorgonen fortfarande på fri fot, efter att ha fortsatt köra mot Skåne efter kollisionen med polisbilen.

– Vi får göra en brottsplatsundersökning på alla tre ställena och se om vi kan säkra några spår. Det vi kan se är att dörrarna brutits upp på baksidan på alla tre systembolagen, säger Thomas Fuxborg.

Brottsrubriceringen är i nuläget stöld genom inbrott. Polisen har förhoppningar om att nå framgång i utredningen.

Nattens inbrott är inte de enda på senare tid. För två veckor sedan slog tjuvar till mot Systembolaget i Emmaboda. Då stals ett kassaskåp med kontanter, medan alkoholen fick stå kvar på hyllorna.

ANNONS

LÄS MER:Systemet stänger butik i Göteborg – på grund av Västlänken

LÄS MER:Steget närmare gårdsförsäljning av alkohol

ANNONS