Här provkör kungen E6 efter jordskredet vid Stenungsund

I dag har kungen och Trafikverket återinvigt den del av E6 som förstördes vid jordskredet i höjd med Stenungsund för nio månader sen.
– Det är lätt att känna viss hopplöshet när vi drabbas av sådana här naturkatastrofer. Men det ger oss också möjlighet att bygga upp något mer stabilt som håller för framtidens generationer, säger kung Carl XVI Gustaf under invigningen.

ANNONS
|

Kungen går längs den nybyggda sträckan av E6 i höjd med Stenungsund. Det luktar ny asfalt. På vänster sida står fortfarande en Burger king-restaurang i spillror och kommunens arbete med att återställa Ucklumsvägen fortsätter trots det kungliga besöket. De stängda vägarna har skapat en barriär mellan östra och västra delarna av orten.

På höger sida har Trafikverket skredsäkrat den brant som tros ha orsakat raset. Både åklagare och haverikommissionen utreder vad det var som ledde till skredet den där natten.

Kungen pratar med infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson, Trafikverkets projektchef Daniel Svensson och länsöverdirektör Jörgen Peters.

Hans majestät hoppar lite lätt på vägen och alla skrattar till. Den håller.

ANNONS

Kungen kom till Stenungsund bara två dagar efter att det stora skredet drog med sig 400 meter av E6:an.

Nu, bara nio månader senare, är han tillbaka för att nyinviga den återuppbyggda vägsträckan.

– Tack och lov, tack och lov omkom ingen människa, men de här materiella skadorna blev väldigt stora. Det är lätt att känna viss hopplöshet när vi drabbas av sådana här naturkatastrofer. Men det ger oss också möjlighet att bygga upp något mer stabilt som håller för framtidens generationer. Också en organisation som klarar av den här typen av situationer, säger Carl XVI Gustaf under sitt tal i samband med invigningen.

Kungen lägger vikt vid att just den här sträckan är en viktig del av det svenska infrastrukturnätet av flera anledningar.

– Det är kanske mer än just en väg, som tar oss från en punkt till en annan. Det är en viktig livsnerv som förbinder oss med våra grannar.

”Medvind i seglen”

Även infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), länsöverdirektören Jörgen Peters och Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana håller tal.

De uttrycker alla tacksamhet mot de som arbetat med projektet och mot Stenungsundsborna som inte haft något annat val än att stå ut.

– En sådan här dag är det medvind i seglen och jag är väldigt stolt, säger Roberto Maiorana och beskriver också han vägen som en livlina för näringslivet och många andra i området.

ANNONS

Han berättar att det har varit högsta prioritet att återuppbygga E6:an för Trafikverket.

– Den här gången har vi faktiskt blivit klara före utsatt tid, säger Roberto Maiorana.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson var, precis som kungen, även på plats precis efter skredet.

– Att vi skulle återsamlas bara nio månader senare med en helt återuppbyggd väg kunde i alla fall inte jag se framför mig då, säger han under invigningen.

Sen får kungen ge sig ut på en provtur på den nya vägen.

Var kungen frestad att trycka lite extra på gasen på den nya fina vägen?

– Nej, det här är ett avlyst område, nu är vi bara här för att inviga. Vi har fått fantastisk information om problematiken om att återställa en vägsträcka, som har varit svår på grund av de geologiska omständigheterna. De har gjort ett fantastiskt arbete på väldigt kort tid.

Återinvigs månader tidigare än först väntat

Det var mitt i natten förra hösten som det kom in ett larm om ett ”slukhål” på E6 i höjd med Stenungsund. Det som senare visade sig vara ett skred som inte bara tagit med sig en del av motorvägen, utan också en snabbmatsrestaurang, stora delar av en industritomt, flera lastbilar, några personbilar och en Västtrafikbuss.

ANNONS

Trots att det handlade om stora krafter och ett stort område som sträckte sig över en av Sveriges mest trafikerade sträckor så kom de personer som hamnade i skredet undan med lindriga fysiska skador.

Men en pulsåder för lastbilstrafik, pendlare och semesterfirare klipptes av. Vägen stängdes av mellan Stenungsund och Lyckorna i Ljungskile och trafiken har letts om via E45 och väg 44.

Trafikverket hade till en början svårt att svara på hur lång tid det skulle ta att öppna vägen, men uppgav sen att det troligtvis skulle ta ett år eller till och med mer. Men nu den här sträckan på E6 återinvigs har det alltså bara gått nio månader.

Skred som drog med sig E6 i Stenungsund.
Skred som drog med sig E6 i Stenungsund. Bild: Jonas Lindstedt

Öppnar för allmänheten i veckan

Under de nio månaderna som har gått så har bilden av vad som hände natten den 23 september klarnat något. Det rörde sig om ett så kallas skålskred som började i ett område som höll på att bebyggas och skulle bli en företagspark.

Haverikommissionens rapport har ännu inte kommit, men tre personer har delgivits misstanke om brott. Två av dem anhölls, medan polisen gjorde ett antal husrannsakningar. De släpptes sedan på fri fot.

E6 öppnar för allmänheten igen på fredag, det vill säga den 5 juli. En del av Ucklumsvägen kommer dock fortsatt vara stängd en tid framöver.

ANNONS

LÄS MER:E6 i Stenungsund öppnar för trafik i juli

LÄS MER:Lastbilschauffören Uladzislau låg och sov när skredet inträffade i Stenungsund

LÄS MER:Avstängningen efter skredet vid E6 kostar 30 miljoner i veckan

LÄS MER:Statens haverikommission utreder jordskredet vid E6

LÄS MER:Två enorma skred – ändå fortsätter byggena vid E6

LÄS MER:Fem faktorer som kan ha utlöst skredet vid E6

LÄS MER:Skred på E6 i Stenungsund – flera fordon körde ner i rasmassorna

ANNONS