Svalde grillpinne. Hunden Zelma fick i sig en hel pinne, och behövde göra en stor bukoperation för att bli frisk.
Svalde grillpinne. Hunden Zelma fick i sig en hel pinne, och behövde göra en stor bukoperation för att bli frisk.

Grillkvällen kunde ha slutat illa för Zelma

Husse och matte grillade och elvaåriga jack russeln Zelma kunde inte låta bli att smaka. Men den fina grillkvällen slutade med en stor operation för Zelma.

ANNONS
|

– Zelma hade satt i sig en träpinne. Trä syns väldigt dåligt både på röntgen och med ultraljud. Jag hade en röntgenläkare på besök när detta hände och vi hade båda två väldigt svårt att se pinnen i hundens mage.

När Zelmas husseoch matte såg att hon svalde grillpinnen gav de henne sparris.

– Det låter konstigt, men det är helt rätt. De långa trådarna i sparrisen tvinnar sig ofta runt det föremål som hunden fått i sig, och kan bilda ett skydd så att det blir lättare för hunden att bajsa ut det den har ätit, säger Per Falk.

Men sparrisen hjälpte inte Zelma. Med tanke på att pinnen var hela åtta centimeter lång, så beslutade de att Zelma skulle opereras.

ANNONS

–Hunden mådde inte bra. När en hund sväljer en hel pinne på det här sättet så får den väldigt svårt att böja på kroppen. Vi fick öppna buken på Zelma, och sedan leta i alla tarmar. Men det gick väl, vi hittade pinnen och kunde sy ihop hunden igen, fortsätter han.

Om hunden hade haft riktig otur så hade Zelmas glupskhet kunnat sluta med att pinnen stuckit hål på tarmväggen, vilket kunde ha lett till bukhinneinflammation.

–Behandlas inteen sådan inflammation kan den leda till döden, säger Per Falk.

Som veterinär tycker han att det finns all anledning att varna djurägare för att hundar kan få i sig grillpinnar.

– Vi hade en labrador förra året som fick i sig en 20 centimeter lång pinne. Det är lätt hänt att hunden sväljer pinnen hel med en korv på till exempel. Men även om det inte finns någon mat kvar på pinnen så kan den lukta så gott att hunden äter den ändå, säger Per Falk.

ANNONS