Händelsen inträffade på polishuset i Trollhättan. Arkivbild.
Händelsen inträffade på polishuset i Trollhättan. Arkivbild. Bild: Rickard Sköld

Flygande hjärtstartare orsakade polisinsats

När en hjärtstartare skulle sändas ut till en person med hjärtstopp i Trollhättan larmades polisen om ett misstänkt farligt föremål vid polishuset och en polisinsats fick inledas.

ANNONS
|

Det var under söndagskvällen som SOS fick larm om ett hjärtstopp och sände ut en hjärtstartare med hjälp av en drönare i Trollhättan. Uppgifter från polisen pekade på att det var hjärtstartaren som hamnat fel men SOS Alarm menar att det var linan som användes för att hissa ner hjärtstartaren som landade fel och fastnade vid polishuset.

– Förbipasserande reagerade på den då den såg märklig ut och hängde och surrade för att den är elektrisk, säger Jon Franzén, polisens vakthavande befäl i Västra Götalandsregionen.

Polisen kunde inte utesluta att det var ett misstänkt farligt föremål och en polisinsats inleddes.

ANNONS

– Det orsakade problem för att vi kunde inte avgöra vad det var för något och det blev en polisinsats, säger Franzén.

Strax efter klockan 20 kunde linan plockas ner och en incidentrapport har upprättats för att undvika att liknande situationer sker i framtiden.

– Det ska utredas så att myndigheter inte missförstår varandra igen, säger han.

I tidig kontakt med polisen uppgav de att det var hjärtstartaren som hamnat fel och hängde vid polishuset. Uppgifterna dementerades senare av drönarföretaget som menade att det förmodligen var frågan om linan, då hjärtstartaren levererats till koordinaterna från SOS Alarm.

LÄS MER:Drönare sätts in vid olyckor

LÄS MER:Efter dödsfallet – nu köper Eskilsby gård hjärtstartare

LÄS MER:Ökad väntetid på ambulans vid hjärtstopp

ANNONS