I våras infördes besöksförbud på alla äldreboenden i hela Sverige. Nu är det bara möjligt för kommunerna att avråda från besök.
I våras infördes besöksförbud på alla äldreboenden i hela Sverige. Nu är det bara möjligt för kommunerna att avråda från besök. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fler kommuner avråder från besök på äldreboende

På fredagen skärpte Göteborgs stad restriktionerna för att besöka äldreboenden. Detsamma har skett i nästan alla kranskommuner. På torsdagen gick både Partille och Mölndal ut med nya riktlinjer efter att smitta upptäckts bland de boende.

ANNONS

På torsdagen gick Partille kommun ut med en stark avrådan om att besöka sina anhöriga på äldreboenden på sin hemsida. Man hänvisar till det kraftigt ökade antalet fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen och att det åter förekommer smitta i kommunens vård- och omsorgsverksamheter.

– Det finns ingen möjlighet att införa förbud nu så vi säger att vi avråder från besök, men vi kan inte hindra någon, säger Erika Hägg, förvaltningschef för vård och omsorg i Partille.

– Även om anhöriga inte utgör största smittrisken så är varje kontakt man har en potentiell risk och ju färre man träffar desto mindre risk, säger hon.

ANNONS

Liknande formuleringar finns på flera av Göteborgs kranskommuners hemsidor.

Bekräftade fall ökar

Mölndals stad skrev samma dag att antalet bekräftade fall av covid-19 ökar på stadens äldreboenden och att Vård- och omsorgsförvaltningen därför avråder starkt från besök tills vidare.

– Vi har just nu en ökad smittspridning, främst på Lackarebäcks äldreboende. Genom att avråda från besök, och därmed minska antalet personer som kommer i kontakt med våra äldre och medarbetare, hoppas vi kunna bromsa smittspridningen snabbare, säger Mariette Petric, verksamhetschef äldreboende i meddelandet till allmänheten.

Lerums kommun gick ut med en avrådan på Facebook under torsdagen och Lilla Edet under fredagen.

Kungsbacka tidigt ute

Kungsbacka gick ut redan den 5 november med en stark avrådan.

– Vi vet att detta är en tuff situation för många som vill träffa sina nära och kära på vård- och omsorgsboendena. Men vi hoppas att vi alla hjälps åt att följa rådet och istället hålla kontakten på andra sätt som exempelvis telefon eller videosamtal, säger Helene Ljungqvist, verksamhetschef på vård- och omsorgsboendena i Kungsbacka kommun på hemsidan.

Och även Ale, Tjörn och Stenungsund var tidigt ute med en avrådan. Men allra först i Göteborgsregionen var Alingsås som avrådde från besök redan den 30 oktober.

– Vi ser att smittspridningen nu har tagit fart, även här i Alingsås. Därför känns det självklart att återinföra vissa restriktioner, säger Anita Hedström, förvaltningschef för Vård och omsorg i Alingsås kommun.

ANNONS

Kungälv, Öckerö och Härryda har inte gått ut med någon stark avrådan. Men Härryda ber anhöriga att tänka till en extra gång innan de kommer på besök.

LÄS MER:Tre stiftelsers äldreboenden välkomnar anhöriga

LÄS MER:Göteborg skärper råden för besök på äldreboenden

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS