Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg i Västra Götaland.
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg säger att det fortsatt är viktigt att vården är medveten om mpox och kan upptäcka nya fall tidigt – även om inget fall av varianten klad 1 ännu konstaterats i regionen. Bild: Thomas Johansson

Få misstänkta fall av nya mpox i Västra Götaland

Vården har varit på tårna efter det första svenska fallet av mpox klad 1 i mitten av augusti. Men inget mer fall har bekräftats – och få personer ses som misstänkta fall.
I Västra Götaland har mindre än en handfull personer provtagits.
– Även om man har blivit provtagen har det inte varit någon hög grad av misstanke, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

ANNONS
|

Nyheten i korthet

  • Det har varit få misstänkta fall av den nya mpox-varianten i Västra Götaland, och endast ett fåtal personer har testats.
  • Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg betonar att vården måste vara medveten om mpox och kunna upptäcka nya fall tidigt, även om inget fall av klad 1 har bekräftats i regionen.
  • Symtom på mpox inkluderar feber, kroppssmärtor och smärtsamma blåsor eller sår på kroppen.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten höll presskonferens och experter svarade på frågor om en ny pandemi var på väg. Men efter att Sverige fått det första bekräftade fallet utanför Afrika av mpox-varianten klad 1, har läget i landet lugnat sig igen.

Sedan den 14 augusti, då spridningen av mpox klassades som ett internationellt hälsonödläge, har mindre än en handfull personer provtagits för klad 1 i Västra Götalandsregionen.

– Egentligen har det hittills varit ett fåtal fall i regionen som man har utrett och provtagit, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Är du förvånad över att det varit så pass få?

ANNONS

– Det är svårt att göra den värderingen. Men det man riktar in sig på är ju de som har symtom som skulle kunna vara överensstämmande med mpox, och som har kunnat bli smittade där det finns ett aktuellt utbrott.

Blåsor och sår är symtom

I nuläget handlar det om fyra länder i Afrika där smittspridning bedöms pågå i samhället: Burundi, Centralafrikanska republiken, Kongo-Brazzaville och Kongo-Kinshasa. I princip behöver man ha varit där under de senaste tre veckorna, för att det ska ses som sannolikt att man kan ha blivit smittad.

Vaccin mot mpox klad 1, apkoppor, som EU levererat till Kongo-Kinshasa.
Spridningen av mpox-varianten klad 1 vållar just nu främst problem på den afrikanska kontinenten. Här anländer vaccin som EU levererat till Kongo-Kinshasa. Bild: Samy Ntumba Shambuyi

Dessutom är symtomen på sjukdomen relativt speciella.

– Det klassiska med mpox är att man kan få feber, ont i kroppen och sedan kommer det karaktäristiska med blåsor eller sår på kroppen. De kan vara ganska smärtsamma och det blir så klart väldigt påtagligt, säger Thomas Wahlberg och fortsätter:

– Det kan finnas andra sjukdomar som också ger de här symtomen, och då kollar man på sannolikheten att det är mpox. Därför är det alltid viktigt att man tar kontakt med 1177 och rådgör för att få en första bedömning.

Låg tröskel för provtagning

Samtidigt som endast ett fåtal personer levt upp till kriterierna i regionen, konstaterar Thomas Wahlberg att vården varit extra på tårna senaste månaden.

– Man har en låg tröskel på det, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det har inte varit så att det har varit en hög misstanke vid de fallen som provtagits, men man har inte kunnat utesluta det och därför har man också valt att provta.

Blåsor är ett karaktäristiskt symptom på mpox, som tidigare kallades apkoppor.
Blåsor är ett karaktäristiskt symptom på mpox, som tidigare kallades apkoppor. Bild: Moses Sawasawa

Ingen samhällsspridning: ”Behöver inte vara oroliga”

Hittills är fallet i Stockholm, som konstaterades den 15 augusti, det enda bekräftade klad 1-fallet i Sverige.

– Vi behöver inte vara oroliga på något sätt över att mpox klad 1 skulle spridas i samhället, som det är nu. Däremot är det så att vi reser mycket i världen, så vi skulle mycket väl kunna få ett så kallat importfall på samma sätt som man fick i Stockholm. Där är det viktigt att klockorna ringer och att vi alla är uppmärksamma, säger Thomas Wahlberg och fortsätter.

– Det är både viktigt att den enskilde är uppmärksam och kontaktar vården vid misstanke, och att vården är medveten om mpox och reagerar så att man kan omhänderta och diagnostisera en sådan person.

Medan det under början av covid-19-pandemin tros ha funnits en stor spridning i det dolda, samtidigt som det fanns många med misstänkta symtom på sjukdomen, konstaterar smittskyddsläkaren att läget är ett annat när det kommer till mpox.

– Allt talar för att det här är en kontaktsmitta, som ändå kräver att man har nära kontakt eller sexuell kontakt. Jämfört med covid, som spreds i luften på ett helt annat sätt, har vi en helt annan smittväg som gör att vi har lättare att stoppa smittan från att spridas.

ANNONS

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten: Så ska du agera gällande mpox

LÄS MER:Mattias drabbades av mpox och fick extremt ont

LÄS MER:Mpox: Väldigt låg risk för spridning i Sverige

LÄS MER:Danskt mpox-vaccin har landat i Kongo

ANNONS