Pyrande rök vid skogsbrand i Ljusdals kommun förra sommaren. Arkivbild.
Pyrande rök vid skogsbrand i Ljusdals kommun förra sommaren. Arkivbild. Bild: TT

Extremt stor brandrisk längs Västkusten

Längs Västkusten lokalt är risken extremt stor.
– Det är risk för bränder i nästan hela landet, säger Marisol Huaman på SMHI.

ANNONS

Brandrisken varierar lokalt, beroende på hur uttorkad marken är. Efter en längre torrperiod kan brandrisken fortfarande lokalt vara stor även om närliggande områden har fått regnskurar.

På sina håll är risken för skogsbränder stor eller mycket stor, i västra Skåne och längs Västkusten lokalt är risken för bränder extremt stor. Under söndagen passerar regn och skurar över Götaland och Svealand, vilket minskar risken för brand. Åtminstone tillfälligt.

– Det krävs mer ihållande regn för att brandrisken ska avta. Under nästa vecka kommer det ytterligare en front och det kommer att vara ostadigt väder, säger Marisol Huaman.

På måndag och tisdag rör sig regnet och skurarna sig norrut, främst över södra och mellersta Norrland och delar av Svealand. Även då är det risk för åska.

ANNONS

– Under onsdagen väntas ett högtryck komma in och då blir vädret mindre ostadigt, säger Marisol Huaman.

Utöver att det är risk för bränder i landet, så är det även risk för vattenbrist på sina håll. Värst är det i landets södra delar. I Kalmar län är det låga vattenflöden i flera åar och grundvattennivåerna är mycket under det normala i den norra delen av länet.

ANNONS