– Vi har samlat favoritrörelser och vardagliga rörelser från människor som vi mött under året. Vi har exempelvis också varit på Spinneriet i Lindome på en garnworkshop och bett deltagarna göra sina rörelser utan sina stickor och vävstolar, berättar Anna Wennerbeck, från danskompaniet Embla vilka även är Mölndals kommunkoreograf.
Koreografen Pia Nordin inflikar att barn är fulla av rörelser och att de har filmat och fotat under olika klasser de haft.
– Vi hade en idé redan när vi sökte det här uppdraget - att göra ett rörelsebibliotek och det har vi gjort nu, säger Anna Wennerbeck.
Embla har samlat rörelserna under hashtagen "Rörelsebiblioteket i Mölndal" där vem som helst kunnat lägga tagga en egen bild eller film på en rörelse.
Sedan har kommunkoreografen omvandlat ett urval av rörelserna till en dans på cirka 20 sekunder som danselever på kulturskolan fått träna in med hjälp av sina danspedagoger och spinna vidare kring och utveckla.
När GP är på besök ett par dagar före Mölndalsdansen ska visas upp för första gången är det fortfarande många bitar som ska pusslas ihop.
Tanken är att dansen ska röra sig från gallerians entré mot Mölndals bro bort till gymmet i den andra änden av gallerian.
Förutom fyra dansgrupper, deltar en scenisk kör, ett gäng seniorer samt deltagare från Teater glädje, en daglig verksamhet i Mölndal.
– Seniorerna har gjort sin egen dans, som de kommer framföra själva. De har varit väldigt entusiastiska, säger Anna Wennerbeck.
Det finns också möjlighet, för den som vill, att ansluta sig till dansen på lördag. Kom en kvart innan bara så går vi igenom rörelserna, uppmanar Anna Wennerbeck.
Många Mölndalsbor kan ha mött dansarna från Embla det senaste året. Förutom att de arbetat aktivt med olika grupper och deltagit i olika evenemang har de dykt upp lite här och där i Mölndal, Lindome och Kållered.
– Vi har dansat på tågperronger, i mataffärer och förstås i gallerian. Vi skulle få hela Mölndal att dansa. Det är ett ganska stort uppdrag så vi har fått fundera på hur vi skulle kunna möta så många som möjligt, säger Pia Nordin.
Koreograferna har även dykt upp utan förvarning på arbetsplatsträffar inom kommunens verksamheter och fått medarbetare att börja dansa.
Mölndalsdansen inleder dansfesten i Mölndal galleria på lördag klockan 13 och följs av andra uppträdanden. Programmet totalt är cirka 30 minuter långt. För den som missar den finns en chans även den 23 februari.
Mölndals kommunkoreograf
- KOKO/kommunkoreograf är ett utvecklingsprojekt för att stärka och utveckla strukturer för dansresidens i kommuner.
- Projektet är initierat av DIS, Dans i Stockholms stad och län, och genomförs med finansiellt stöd av Statens kulturråd.
- I Västra Götalandsregionen är Mölndal pilotkommun och projektet delfinansieras av Mölndals stad och Kultur i Väst.