Flera personer har blivit sjuka efter att ha badat i Dalsjön. Nu visar prover att badvattnet är otjänligt. Arkivbild
Flera personer har blivit sjuka efter att ha badat i Dalsjön. Nu visar prover att badvattnet är otjänligt. Arkivbild Bild: Håkon Mosvald Larsen/TT

Efter kräklarmen från Dalsjön – badvattnet är otjänligt

Ett tredje badvattenprov visar nu att badvattnet vid Dalsjöns badplats utanför Borås är otjänligt. Prover togs efter att ett flertal personer insjuknat i bland annat kräkningar efter att de hade badat i sjön under förra veckan.
– Det är väldigt tydligt att det är något vid badplatsen som gör vattnet otjänligt, säger Anethe Tolfsson, vid Fritids- och folkhälsoförvaltningen.

ANNONS
|

Ett femtiotal personer uppges ha blivit sjuka efter bad vid Dalsjöns badplats under förra veckan. Flera uppgav symtom som kräkningar, diarré och feber.

Efter larmet tog Borås Stad nya prover. De första proverna visade inget avvikande, men när ett tredje prov blev färdigt under onsdagen, stod det klart att vattnet anses vara otjänligt för bad.

– Det var väldigt tydligt att det är något vid badplatsen som gör vattnet otjänligt och att det är för höga värden av något som inte är bra, säger Anethe Tolfsson som är verksamhetsutvecklare på fritid och folkhälsoförvaltningen i Borås

Exakt vad som gör vattnet otjänligt är ännu inte klarlagt, men det som gav utslag var provet för så kallade intestinala enterokocker.

ANNONS

– Det visade för höga värden. Långt över den norm vi har.

Kommunen tog badprover några dagar innan händelsen som visade på bra värden, men de prover som togs efter att kommunen fick kännedom om att flera hade kräkts, visar alltså något helt annat.

– Det har varit en väldigt explosiv situation. Något har gått väldigt snabbt, säger Anethe Tolfsson.

Avråder från bad

Nu avråder kommunen från bad vid den aktuella badplatsen. Prover från andra delar av sjön har inte visat något avvikande. Nu försöker kommunen ta reda på vad som är källan till att så många har blivit sjuka.

– Det vi vet om de som insjuknat är att en del är sjuka fast de inte varit på badplatsen. Det blir lite speciellt för om jag blir sjuk efter att ha badat där det finns mycket fåglar till exempel så smittar jag inte någon annan, men i det här fallet verkar personer som har blivit sjuka spridit smittan vidare.

Nu kommer möjliga källor att utredas, såsom inlopp och annat runt sjön. Men det kan också handla om ett virus som spridits av personer som själva befunnit sig vid badplatsen.

– Man ska veta att det hände på väldigt kort tid, det var extremt varmt och det är en liten badplats, säger Anethe Tolfsson.

ANNONS

Har ni varit med om något liknande tidigare?

– Inte så här, där 50 personer har fått en smitta. Det kan jag inte minnas.

Nya prover har tagits och svaren väntas komma senare i veckan. Avrådan från bad gäller tills nya besked ges.

Intestinala enterokocker

Intestinala enterokocker och E. col. är bakterier som normalt finns i avföringen hos människor och andra varmblodiga djur.

Om de finns i höga halter i badvattnet är det ett tecken på att vattnet har förorenats på något sätt, till exempel via fågelbajs, avloppsvatten eller markavrinning efter regn. Då finns en risk att det även kan finnas andra bakterier, virus eller parasiter i vattnet som du kan bli sjuk av.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

LÄS MER:Borås stad avråder från bad i Dalsjön

LÄS MER:Kräkkaos efter bad i Borås – smittskyddet inkopplat

ANNONS