Under onsdagseftermiddagen var det mycket algblomning i Grebbestads hamn.
Under onsdagseftermiddagen var det mycket algblomning i Grebbestads hamn. Bild: Tilda Rokicki

Därför är det kraftig algblomning i Bohuslän – ovanligt i början på sommaren

De senaste dagarna har Bohuslän upplevt en intensiv algblomning och utsikterna för att få uppleva mareld är goda. Fenomenet hör egentligen sensommaren till, men i år har det kommit ovanligt tidigt.
– Det är mycket även ute till havs. Det ligger i stora bälten, säger Rune Tobiassen som på onsdagen kom in till Grebbestad med båt.

ANNONS

Gnistrande vatten i mörka augustikvällar – det är troligtvis vad västkustbor förknippar mareld med. De senaste dagarna har man dock på många håll i Bohuslän kunnat se en orange-brun sörja på havsytan. Bland annat i Strömstad, Tanum och Sotenäs samt Lysekil.

Det är mareld, eller Noctiluca scintillans, som djurplanktonet kallas. SMHI förklarar i en faktatext att planktonet tillhör gruppen dinoflagellater och att det lever av att äta andra organismer. På dagen ser Noctiluca scintillans ut som orangea stråk i vattnet, medan det på kvällen glittrar i svallvågorna.

Plankton i självförsvar

När vattenytan bryts sker magin genom att dinoflagellaterna sänder ut kortvariga blå ljusblixtar. Det är ett exempel på bioluminiscens, som tros vara en försvarsmekanism hos plankton för att undvika att bli uppätna.

ANNONS

Informationscentralen för Västerhavet skriver på sin Facebook-sida att den pågående algblomningen är exceptionell, både i intensitet och utbredning. Vidare upplyser de att förhållandena för mareld tycks vara perfekta nu eftersom yttemperaturen har stigit snabbt den senaste månaden. Samtidigt har det funnits mycket kiselalger, vilket marelden äter. Vanligtvis blommar mareld på sensommaren och hösten.

Färgstarkt vatten i Grebbestad

I Grebbestads hamn gick det under onsdagseftermiddagen inte att missa den kraftiga algblomningen. Siri och Rune Tobiassen har just anlänt med båt och har gjort flera observationer.

– Det är mycket även ute till havs, det ligger i stora bälten, säger Rune Tobiassen.

Eftersom sommaren kom tidigt i år är de inte särskilt förvånade över att se algblomning, och de störs inte heller av det.

– Det är härligt och vara på sjön ändå. Det är ju bara på vissa ställen det är mycket, säger Siri Tobiassen.

Det magiska planktonet kan synas till även i Halland och ända ner till Öresund, skriver Informationscentralen för Västerhavet. Söderut är det dock inte lika vanligt med större blomningar som de vi ser under sensommaren i Bohuslän.

Så upptäcker du mareld

Fyll en genomskinlig behållare med lite havsvatten och gå in i ett mörkt rum och skaka behållaren. Om det blir ljussken i behållaren är det mareld.

Ett annat alternativ är att ge sig ut när det har mörknat och skapa rörelse i vattnet. Det kan vara en häftig upplevelse att bada i mareld, men för den som inte är sugen på ett nattligt dopp kan man till exempel plaska i vattnet med en pinne eller ännu bättre: ta en tur med båten!

Källa: Informationscentralen för Västerhavet.

LÄS MER:Så blir midsommarvädret i Göteborg

ANNONS