Bengtsfors strömlöst i 14 timmar – på grund av nedblåst stolpe

Hela Bengtsfors stod strömlöst i ett halvt dygn, efter att hårda vindar blåst ner en stolpe. Vid lunchtid på torsdagen lyckades Vattenfall reparera skadan – och den dalsländska tätorten har nu fått tillbaka sin el.
– Det har varit lite stökigt kan man säga, berättar Sofia Magnusson på Bengtsfors kommun.

ANNONS

Vid 22-tiden på onsdagskvällen försvann plötsligt strömmen i Bengtsfors, tätorten i kommunen med samma namn. Avbrottet drabbade de drygt 3 000 invånarna, och höll i sig över natten.

Därmed drabbades även kommunens verksamheter, som fick klara sig utan el under förmiddagen.

– Vi har ju fått lösa det och se till att skola, barnomsorg, äldreomsorg och hemtjänst har fått mat som de ska. Vi har också haft problem med vår telefoni och våra hemsidor, säger Sofia Magnusson, kommunikationssamordnare på kommunen.

Kommunens hemsida och telefonväxel låg nere

Avbrottet innebar att Bengtsfors kommuns hemsida låg nere under morgonen. Telefonväxeln drabbades också, och även den låg nere i perioder. Vuxenutbildning i kommunen fick ställas in på grund av avbrottet.

ANNONS

Även det kommunala bolaget Bengtsfors energi AB:s hemsida låg nere på grund av händelsen.

– Det har varit lite stökigt kan man säga. Men det har inte inträffat några allvarliga händelser eller så, säger Sofia Magnusson.

Stolpe blåste ner i otillgänglig terräng

Initialt uppgav kommunen att orsaken till avbrottet var ett fel i Vattenfalls matning till kommunens elnät.

Vid 12-tiden på torsdagen meddelade Vattenfall att problemet var åtgärdat – och att en nedblåst stolpe hade legat bakom det 14 timmar långa strömavbrottet.

– Det var väldigt kraftig blåst i området, vilket var orsaken till att en stolpe hade gått av och dragit med sig ledningar till följd av det. Det var också en otillgänglig terräng, vilket gjorde felsökningen och framkomligheten svårare. De jobbade hela natten med att komma till rätta och reparera allt, säger Carina Netterlind, pressekreterare på Vattenfall.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS