Barnmorska: "Därför skrev jag oskuldsintyg"

Den pensionerade barnmorskan Rose-Marie Lager skrev oskuldsintyg till tjejer. Något hon inte ångrar. - Jag gjorde det för flickans bästa.

ANNONS
|

I GP:s granskning av minst 527 barn som tvångsomhändertagits på grund av hedersproblematik finns flera fall där föräldrar kräver kontroller av flickans oskuld. En del vill också ha intyg av vårdpersonal där det står att flickan inte har haft sex. Intyg att visa för släkten.

Fick förfrågningar om oskuldskontroller

Rose-Marie Lager jobbade som barnmorska på en ungdomsmottagning i Västsverige fram till 2006 då hon gick i pension. Under de åren hon jobbade där fick hon flera förfrågningar om att göra oskuldskontroller och skriva intyg. I ett tiotal fall skrev hon också intyg om att flickorna var oskuld, oavsett om det var så eller inte.

ANNONS

- Jag skulle verifiera att de var oskuld och sedan stämpla pappret.

Vid ett tillfälle träffade hon en förtvivlad ung kvinna som hade gift sig. Efter bröllopet anklagade hennes man henne för att inte vara oskuld. Han hotade med skilsmässa. Kvinnan bad då Rose-Marie Lager att skriva ett intyg och hon gick med på det.

- Jag brukade skriva i intyget att jag inte kunde se att flickan hade haft samlag. Ibland lade jag också till att var och en borde veta att man inte blöder vid sitt första samlag, men jag skrev inte alltid så, säger Rose-Marie Lager.

"Skar av halsen"

Vid ett tillfälle kom en flicka till ungdomsmottagningen med sin mamma. Hon hade i förtrolighet berättat för mamman att hon hade träffat en kille. Mamman blev ursinnig och kom nu för att kräva en oskuldskontroll och intyg. Utanför mottagningen väntade pappan och flickans bror. Hela familjen väntade spänt på beskedet.

- Mamman berättade för mig att sådana flickor som har sex innan de gifter sig skar man halsen av i hemlandet.

Intyg för att visa flickan oskuld

Nu ville mamman ha ett intyg för att visa att flickan var oskuld och därefter skicka henne utomlands för giftermål.

Rose-Marie Lager förstod snabbt att flickans liv var i fara.

ANNONS

- Jag puttade undan mamman, sade att hon inte kunde vara med och tog flickan bakom ett skynke. Sedan viskade jag till flickan att jag skulle hjälpa henne. Hon nickade tillbaka.

Utan att ens ha undersökt flickan, sade hon till mamman som väntade att hon var oskuld. Men i det här fallet vägrade Rose-Marie Lager att skriva ett intyg då mamnan sagt att det behövdes för att gifta bort dottern.

Mamman blev mycket upprörd, men Rose-Marie Lager stod på sig. Till slut gick de och efteråt ringde hon till socialtjänsten.

- Jag förstod ju direkt att hon var mycket utsatt och gjorde en anmälan.

I GP:s rundringning till ungdomsmottagningar i Västsverige säger alla att de aldrig skulle gå med på att utföra oskuldkontroller eller skriva intyg. Dessutom har inspektionen för vård och omsorg (ivo) tidigare gått ut med att oskuldskontroller inte får förekomma i svensk sjukvård.

Ångrar sig inte

Men Rose-Marie Lager ångrar inte att hon gjorde det.

- Jag tycker fortfarande att jag gjorde rätt. Jag stod på flickornas sida.

Vad tycker du att dagens barnmorskor ska göra om de får sådana här förfrågningar?

- Avgör från fall till fall, men stå alltid på flickans sida.

ANNONS

Här finns hjälp att få!

GAPF- Riksorganisationen GAPF arbetar mot hedersvåld. Vänder sig till både män och kvinnor som på ett eller annat sätt är utsatta för – eller berörda av hedersrelaterat våld.

gapf.se

Terrafem- Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. Driver även en juristjour och erbjuder tjejhusboende och en kvinnojour.

terrafem.org

Ungdomsmottagningen- vänder sig till unga och finns överallt i landet. Även på nätet.

umo.se

Elektra- Verksamhet på Fryshuset som arbetar mot våld och förtryck i hederns namn. Kan ge den som är utsatt stöd och man arbetar även förebyggande med attitydpåverkande processer för unga som lever i en hederskontext eller löper risk att utsättas för begränsningar i hederns namn.

elektra.fryshuset.se

Bris- Barnrättsorganisation som arbetar för att stärka barnets rättigheter genom att stödja, mobilisera samhället och göra barns röster hörda. Ring, mejla eller chatta med Bris eller prata med andra unga i Forum.

bris.se

Dina rättigheter- Här finns stödchatten Kärleken är fri för den som utsätts för hedersrelaterat våld eller förtryck. Till exempel om du inte får bestämma över ditt liv och din framtid, inte får älska vem du vill för din familj eller om du är rädd att tvingas gifta dig.

dinarattigheter.se

Killfrågor.se- Här kan den som identifierar sig som kille chatta anonymt om man behöver någon som ger råd eller bara lyssnar.

killfrågor.se

Linnamottagningen- Erbjuder rådgivning, stöd och skydd till ungdomar, akut och långsiktigt.

kvinnonet.net

Tjejzonen - Den som är 10-25 år och identifierar som som tjej får stöd av en så kallad Storasyster. Man kan chatta eller få en storasyster att prata regelbundet med online eller live.

tjejzonen.se

RFSL rådgivningen Skåne- Verksamhet för den som är hbtq-person och utsätts för kränkningar eller våld av familj eller släkt. Det går bra att ringa eller maila. De som svarar har tystnadsplikt och god kunskap om heder och hedersproblematik.

rfslskane.se/hedersrelaterat-vald/

ANNONS