En kvinna bosatt i Västsverige ska inte lämnas ut till Turkiet, det fastslår Högsta domstolen.
En kvinna bosatt i Västsverige ska inte lämnas ut till Turkiet, det fastslår Högsta domstolen. Bild: Magnus Andersson/TT

App inte tillräcklig bevisning – undgår utlämning till Turkiet

En kvinna bosatt i Västsverige ska inte lämnas ut till Turkiet, det slår Högsta domstolen fast.
Turkisk domstol ansåg att hon var medlem i en terroristorganisation eftersom hon laddat ner och använt en krypterad mobil-app, men HD anser inte att det räcker som bevis.

ANNONS
|

Turkiet har begärt utlämning av en kvinna i Sverige som är dömd för ”att vara medlem i en väpnad terroristorganisation”. Enligt turkisk domstol har kvinnan laddat ner och använt en app vars krypterade kommunikationssystem används av ”Gülenrörelsen”.

Kvinnans aktivitet och handlingar ansågs ha nått upp till kravet för ett medlemskap i Gülenrörelsen och är därav dömd till sex års fängelse i Turkiet. Rörelsen är terrorklassad i Turkiet men inte i Sverige.

Krav på dubbel bestraffning

Nu beslutar Högsta domstolen (HD) i Sverige att utlämningen inte beviljas. Inom svensk lagstiftning gäller kravet på dubbel bestraffning. En utlämning kan endast ske om brottet som ligger till grund även är straffbart i Sverige med fängelse i minst ett år.

ANNONS

HD anser att brottet som kvinnan dömts för i Turkiet inte är straffbart i Sverige. Att ladda ner och använda en app är inte tillräcklig för att kunna fastslå ett medlemskap i en väpnad terroristorganisation.

LÄS MER:Hundratals fängslade efter upplopp i Turkiet

LÄS MER:Använde sociala medier – fick öronen avskurna

LÄS MER:Turkiet: 42 års fängelse för kurdisk politiker

ANNONS