Antalet positiva provsvar har ökat från början av oktober fram till förra veckan. Samtidigt har testningen också ökat.
Antalet positiva provsvar har ökat från början av oktober fram till förra veckan. Samtidigt har testningen också ökat. Bild: Stefan Bennhage

Antalet coronafall minskar – första gången på åtta veckor

För första gången på åtta veckor minskar antalet fall av covid-19 i Västra Götaland. Förra veckan upptäcktes 4 364 fall. Läget inom sjukvården är dock fortsatt ansträngt, då antalet coronapatienter ökar på flera sjukhus.

ANNONS
|

Den första veckan i oktober ökade antalet coronafall jämfört med veckan innan. Därefter har ökningen fortsatt i Västra Götaland

Men nu har trenden vänt. Antalet nya fall minskade vecka 48, och var 224 färre jämfört med vecka 47. Smittspridningen är dock fortsatt stor, då 4 364 fall är den näst högsta noteringen sedan pandemins början.

LÄS MER:Nya rekordnivåer – här ökar smittan mest i Västra Götaland

Finns ett mörkertal

Testningen har ökat successivt i regionen, även om det ännu inte finns statistik för förra veckans testning. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg poängterade dock i förra veckan att det ändå finns ett mörkertal vad gäller antalet smittade.

– Jag tycker det är svårt att bara bygga allt på antalet bekräftade fall. Vi ser kanske inte heller samma branta ökning på inläggningar, men jag tycker inte man kan säga att det är något stabilt läge än. Det är alldeles för tidigt att säga det, sade han i torsdags.

ANNONS

LÄS MER:Smittspridningen av corona ökar mest bland 70-plussare

Många patienter på sjukhus

Situationen inom vården är dock ansträngd, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Vårdbehovet för covid-19 är på rekordnivåer på Skaraborgs sjukhus i Skövde och Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset vårdas på tisdagsförmiddagen 85 patienter med covid-19. Det är lika många som för tre veckor sedan.

LÄS MER:Hemma med covid-19? Så kan du lindra symtomen

ANNONS