Anställd manipulerade system för utbetalningar av försörjningsstöd

En anställd i Uddevalla kommun har blivit avskedad efter att denne är misstänkt för att ha manipulerat kommunens system för utbetalning av försörjningsstöd. Det ska ha skett över flera års tid och totalt rör det sig om ett miljonbelopp.

ANNONS

Under tisdagen inledde Uddevalla kommun en process för att avskeda en anställd. Kommunen skriver i ett pressmeddelande att det har uppstått misstankar om oegentligheter i arbetet vad gäller utbetalning av försörjningsstöd.

– Det här är oerhört tråkigt för oss, men vår process med avsked är oundviklig med tanke på omfattningen av dessa misstänkta oegentligheter. Vi har startat en extern utredning av våra interna system för att gå till botten med problemet och vi väntar på vad denna utredning kommer att visa, säger Malin Krantz, kommundirektör.

Det var när kommunen gjorde en internkontroll av utbetalningarna av försörjningsstöd som oegentligheterna upptäcktes. Stödet har betalats ut till bankkonton som inte kan knytas till någon av de som har rätt till försörjningsstöd i Uddevalla kommun.

ANNONS

Polisen inkopplad

Utbetalningarna ska ha skett systematiskt mellan åren 2020 och 2023. Totalt handlar det om ett belopp på miljonklassen fördelat på småbelopp vilket har gjort att det varit svårt att upptäcka.

– Vi kommer göra allt vi kan för att undvika att något liknande ska kunna inträffa igen, säger Malin Krantz.

Ingen person med försörjningsstöd i Uddevalla kommun ska ha drabbats av de felaktiga betalningarna. Alla ersättningar har betalats ut precis som vanligt.

Kommunen har nu polisanmält händelsen och kommer lämna över sitt material till polisen.

LÄS MER:Gode mannen Samira har väntat ett halvår på pengar från kommunen

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS