Ann Andersson från Skärhamn hade tagit sig till sommarhuset på Härön på lördagen. Där satt hon och njöt av den värmande solen strax innan klockan fyra när dimman, som låg tät över havet, plötsligt bildade en båge över sundet.
– Jag satt med ryggen mot och hörde bara en massa båtar som tutade, för det var verkligen jättetjock dimma. Sedan vände jag mig om, då lättade den och började växa upp från kanterna. Så blev det en hel båge, beskriver hon.
Medan hon gick för att hämta telefonen för att fotografera väderfenomenet försvann dimman, sedan kom bågen tillbaka igen och hon kunde föreviga stunden.
– Jag har sett det på tv typ i våras men har aldrig upplevt det själv så det var lite coolt, säger hon.
En regnbåge utan färg
En dimbåge är som en regnbåge, fast skapas ur moln- och dimdroppar som är mindre än regndroppar. De dropparna är för små för att urskilja solens färger, därför blir bågen i stället mjölkvit.
– Det är en regnbåge utan färger helt enkelt. Den uppkommer på samma sätt, som en reflektion i droppar, säger Anders Wettergren, meteorolog på SMHI.
Men för att en dimbåge ska uppstå krävs det riktigt tjock och tät dimma i kombination med soligt väder och därför är förutsättningarna för att se en dimbåge inte så lätta att uppnå.
– Jag har inte sett många i mitt liv, men några gånger har jag sett det. Man ska vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, säger Anders Wettergren och tillägger:
– På hösten kan man tänka sig att det händer lite oftare. Nu är det sådana täta och tjocka dimbankar till havs, så då kan det hända.
LÄS MER:Jorden får en ny måne
LÄS MER:Sista sommarvärmen här – då kommer kylan till Göteborg