1050 polisanmälningar om utpressningsmejl i helgen

Under helgen har tusentals svenskar fått ett utpressningsbrev i sina mejlkorgar. Polisen i region Väst har skrivit rekordmånga anmälningar.
– Vi har stillat mycket oro under helgen. Många tror att det är på riktigt, säger Daniel Norlander som är chef på polisens kontaktcenter i region Väst.

ANNONS

Under helgen skickades ett massmejl ut som nådde tusentals personer bara i Västsverige. En person som utger sig vara från en internationell hackergrupp påstår att mottagarens dator har smittats av ett virus efter att ha besökt en "vuxenwebbplats".

De skriver att de har spelat in personen med dennes webbkamera och avser att sprida innehållet vidare till vänner och släktingar via sociala medier. Dock ska detta undvikas om man för över 600 dollar (ungefär 5 000 kronor) till ett särskilt Bitcoin-konto.

"Vi har stillat mycket oro"

Vidare påstås att en timer ska ha startats när mejlet öppnas och att mottagaren därefter har 48 timmar på sig att betala pengarna. Meddelandet avslöjas med följande hälsning: "Du bör alltid tänka på din säkerhet. Vi hoppas att det här fallet kommer att lära dig att hålla hemligheter. Ta hand om dig själv".

ANNONS

Bluffmejlet har varit grund för 1050 polisanmälningar under helgen. Brottsrubriceringen är försök till utpressning.

– Vi har stillat mycket oro under helgen. Många tror att det är på riktigt och att de är utsatta på något sätt trots att de inte har varit inne på några sådana sidor. Många tror också att det bara är de själva som är utsatta, säger Daniel Norlander som är chef på polisens kontaktcenter i region Väst.

Tusentals drabbade

De rekordmånga anmälningarna har lett till ovanligt långa köer för de som ringt 114 14 under helgen. Hur många som har fått mejlet är okänt, men Daniel Norlander tror att det rör sig om flera tusen personer över hela Sverige.

– De flesta raderar nog bara mejlet och gör inget mer. Alla gör inte någon anmälan.

Hur de som ligger bakom utskicket har fått tag på alla mejladresser är oklart.

– Det är för tidigt att säga vad som kommer hända. Just nu tar vi bara upp anmälningar. Framförallt har jag sagt till mina medarbetare att vi ska stilla oro.

Kommer polisen att utreda det här?

– Inte i nuläget. Jag kan inte uttala mig om hur det blir i ett senare skede. Men det blir nog svårt att lägga resurser på att spåra detta.

ANNONS

Daniel Norlander uppmanar oroliga personer att höra av sig polisen.

– Man ska absolut inte göra något som står i mejlet, bara radera det. Man ska inte lämna ut några uppgifter om sig själv.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel angav vi siffran 908 anmälningar och att dessa skulle ha gällt Västsverige. I själva verket rör det sig om 1050 anmälningar och siffran är nationell.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS