Viktigt meddelande till allmänheten, eller Hesa Fredrik som den också kallas, hörs den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Arkivbild.
Viktigt meddelande till allmänheten, eller Hesa Fredrik som den också kallas, hörs den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Arkivbild. Bild: Rebecka Kvint

Varningssignalen ”Hesa Fredrik” fyller 90 år

I dag är ingen vanlig dag – för det är ”Hesa Fredriks” födelsedag. Det är 90 år sedan varningssignalen ljöd för första gången. I dag klockan 15.00 kommer larmet höras igen.

ANNONS
|

Det var 1931 som Hesa Fredrik testades för första gången. Och Försvarsmakten skriver att syftet med den otroligt högljudda signalen är att varna vid ”...akuta hotsituationer som krig, allvarliga bränder, gasutsläpp, hot mot vattenförsörjning, extrema väderförhållanden och andra kritiska situationer”.

Det officiella namnet är på signalen är egentligen ”Viktigt meddelande till allmänheten”, VMA, men kom att kallas Hesa Fredrik efter Oscar Fredrik Rydqvist som var krönikör på Dagens Nyheter. Han tyckte att larmet lät lika hest som han själv.

LÄS MER:Försvarets personal avråds resa till Belarus

347 VMA sedan 2009

I dag kan dock VMA utfärdas på flera olika sätt, som till exempel via sms, appar eller Sveriges Radio P4-kanaler. Och enligt ett pressmeddelande från SOS Alarm har VMA gått ut 347 gånger fram till i dag. 2018 var rekordår, och anledningen till det var skogsbränder.

ANNONS

Det är endast behöriga samhällsaktörer som till exempel räddningsledare vid kommunal och statlig räddningstjänst, Polisen, Försvarsmakten, smittskyddsläkare, regeringen och vissa myndigheter som kan begära ett VMA. Och det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som äger systemet.

LÄS MER:Sjömina röjd i skärgården – 50 000 kvar

Hesa Fredrik finns i fyra olika kategorier

Hesa Fredrik signalen finns i fyra olika kategorier: Viktigt meddelande till allmänheten (VMA), faran över, beredskapslarm och flyglarm.

Det är signalerna VMA och faran är över som testas klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Testet görs inte via sms och radion får även information om att test pågår.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS