Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bedrägeriförsök. Det ser ut som en varning från Apple. Men adressen visar att det är en sida någon helt annanstans. Klicka inte här. Bild: Eva Wieselgren

Eva Wieselgren: Varning för falska varningar i webbläsaren

Plötsligt poppar det upp ett fönster i webbläsaren som säger att datorn är infekterad. Det är lätt att få panik. Men klicka ingenstans. Det är varningen som är viruset.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

De flesta av oss är beroende av datorn för att göra bankaffärer och annat viktigt.

Detta vet bedragarna. Det är lätt att få oss ur balans om de kan få oss att tro att datorn och innehållet vi har där är i fara.

Ofta ser de falska varningarna ut som om de kommer från Microsoft, Apple eller något säkerhetsföretag. Det finns en knapp eller länk att klicka på för att åtgärda problemet. Den är den du absolut inte ska klicka på.

Om du gör det kan det laddas det ned skadlig kod, ett verkligt virus- eller spionprogram till datorn. Eller också laddas det ned ett falskt säkerhetsprogram som låtsas scanna datorn och begär pengar för att ta bort det påstådda viruset. Om du betalar har du inte bara blivit av med pengar i onödan, du har också gett ifrån dig dina bankkortsuppgifter och gör bäst i att spärra kortet genast.

Bedrägeriförsöket är inte begränsat till fönstret med varningen. Om du söker på namnet på viruset eller på adressen varningen kommer från kan du få upp länkar till vad som verkar vara seriösa säkerhetssidor. De berättar hur du kan få bort viruset eller fönstret och brukar avsluta med att du kan klicka på en länk för att ladda ned en programvara som ska fixa det. Som brukar kosta en slant.

Det är svårt att avgöra vad som är bedrägeri och vad som är hjälpsamma råd.

En virusvarning som dyker upp i webbläsaren brukar komma från en annons eller länk som skickar dig till en falsk sida.

Om varningsfönstret kommer tillbaka kan du behöva rensa cookies i webbläsaren, och även stänga av möjligheten att köra javascript.

Samma sak kan hända i mobilen, och även där går det att stänga av javascript i webbläsarens inställningar. Du kan sätta på det senare när du fått bort det irriterande fönstret.

Om du är orolig för riktiga virus i datorn är det här mina bästa tips:

Håll datorns system uppdaterat. Både Windows och Mac har inbyggda säkerhetssystem. De fungerar bra – men bara om du låter datorn uppdatera när det behövs.

Var vaksam och kritisk. Läs vad som står i olika meddelanden och klicka inte bara OK för att få bort dem.

Om du behöver hjälp – kontakta Microsofts respektive Apples support. Följ inte instruktioner från okända ställen på nätet.

Om du köpt ett säkerhetsprogram, lär dig hur det fungerar och utnyttja den support du betalat för där.