Det kommer att blåsa rejält under torsdagen i Göteborg.
Det kommer att blåsa rejält under torsdagen i Göteborg. Bild: Arne Dedert

Varning för hårda vindar – nedfallna träd och stängda broar

Kraftiga vindar, stängda broar och nedfallna träd. Mycket hårda vindbyar slog under torsdagen till mot Göteborg och hela södra Sverige.

ANNONS
|

Även om polisen inte haft så mycket extrajobb i den kraftiga blåsten, inga väderrelaterade personskador hade rapporterats in vid 22-tiden, har det ändå fallit många träd över framförallt de mindre vägarna i länet.

Och de kraftiga vindbyarna har även påverkat de stora broarna. All tung trafik har uppmanats att undvika Älvsborgsbron och Uddevallabron har varit helt stängd för alla fordon under kvällen.

– Det kommer en ny prognos för Uddevallabron kl 23, berättar Beisi Sundin, kommunikatör vid Trafikverket. Om vindarna vänder då kan bron komma att öppnas igen. Annars är den fortsatt stängd.

Men redan vid 22.30-tiden meddelade Trafikledningscentralen i Göteborg att Uddevallabron öppnats för biltrafik, dock ej för den tyngre trafiken som fortfarande dirigeras runt Byfjorden.

ANNONS

Medelvinden på Uddevallabron har under torsdagskvällen legat på 28 meter per sekund, med styrkor på uppåt 36 meter per sekund i vindbyarna, och runt om i Västsverige har det skett många väderrelaterade incidenter.

Förutom flera nedblåsta träd har bland annat en telefonstolpe krökt sig över vägbanan på väg 1753 mellan Stockagärde och Edsås i höjd med Smedsbotjärn, och en nedblåst elledning stoppade trafiken längs väg 164 mellan Kårslätt och Vassända.

Skiftning i vädret

Efter en länge tid med fint och soligt väder, kommer det nu en skiftning i vädret i Göteborg, om än tillfälligt.

– Under torsdag eftermiddag väntas de hårda vindstyrkorna, och det kommer att blåsa fram till fredag, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Jon Jörpeland varnar för mycket hårda vindbyar i Göteborg, i skärgården kan det bli storm i vindbyarna.
Jon Jörpeland varnar för mycket hårda vindbyar i Göteborg, i skärgården kan det bli storm i vindbyarna. Bild: SMHI

Till följd av det hårda vädret har Trafikverket nu beslutat ställa in ett flertal tågavgångar under torsdagen. Det handlar om sträckorna Uddevalla-Strömstad som ställs in från klockan 10:00, Håkantorp-Gårdsjö från klockan 10:10, Grästorp-Vargön från klockan 10:00 samt Varberg-Borås som ställs in från torsdag klockan 15:00. I samtliga fall är tågen inställda fram till midnatt och kommer att ersättas av buss. Resenärer får dock räkna med längre restid än normalt, meddelar Trafikverket.

Ovanligt med hårda vindbyar

Det kommer att blåsa som mest under torsdag eftermiddag och under kvällen. Det kan bli över 20 meter per sekund i vindbyarna.

ANNONS

– Vi kommer snart gå ut med en klass 1-varning, vilket är mycket hårda vindbyar. Ut mot kusten och i skärgården kan det bli storm i vindbyarna. Man räknar då med 25 till 26 meter per sekund i byarna, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

LÄS MER:Göteborgs väderrekord sedan 2010

Enligt Jon Jörpeland är det ovanligt med så här hårda vindbyar i april.

Under fredagen kommer det också att bli blåsigt, men inte så kraftigt. Det blir mer 15 till 20 meter per sekund i byarna.

I samband med blåsten kommer solen att försvinna och det kommer in en del regn.

– Det blir inga större regnmängder, men en del skurar kan passera med det blåsiga vädret. Regnet kommer in under torsdag eftermiddag och under kvällen. Men under natten klarnar det upp igen.

Fint väder i helgen

Helgen kommer sen att bli solig och det blir svaga vindar och varmare temperaturer. Temperaturerna kommer att stiga, det kan bli uppemot 10 grader varmt. Vårvärmen ser nu ut att hålla i sig till i början av nästa vecka.

– Prognosen nu, är att den varma luften ligger kvar i början av nästa vecka, med temperaturer på 10 grader eller mer, säger Jon Jörpeland.

LÄS MER:Uteserveringar i Göteborg får öppna redan nu

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS