Utrikesminister Margot Wallström (S)
Utrikesminister Margot Wallström (S) Bild: Naina Helén Jåma/TT

Wallström: "Svenska barn i Syrien ska få hjälp"

Nu reagerar regeringen på kritiken. Utrikesminister Margot Wallström lovar att göra allt för att hämta hem svenska IS-barn från Syrien.

ANNONS

Det är en mycket känslig fråga som har vuxit den senaste tiden i och med att terrorsekten har trängts tillbaka och förlorat sina sista landfästen i Syrien. Med det har följt att journalister har kunnat rapportera om barnen i de trånga lägren som har upprättats som en temporär lösning.

I ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven på fredagen uppmanade Rädda Barnen regeringen att inte lämna barn som far illa i norra Syrien åt sitt öde.

"Bäste statsminister, Tiden rinner ut. "

Så inleddes brevet.

Och senare på fredagen kom ett svar från utrikesminister Margot Wallström via Facebook:

"Regeringen arbetar nu intensivt för att barn med koppling till Sverige som befinner sig i Syrien får den hjälp de behöver. Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige.

ANNONS

Varje fall måste hanteras individuellt. Barnen befinner sig i olika situationer, vissa kanske föräldralösa, andra med föräldrar gripna för handlingar de begått för IS. Att identifiera svenskar, som kan vara födda på plats, är svårt. I det största lägret finns ca 76 000 personer. Vi står i kontakt med internationella röda korset som finns i lägren. Det är av största vikt att barnens situation hanteras rättssäkert och med barnens bästa i fokus. Internationella aktörer, svenska myndigheter och svenska kommuner, som kan vara mottagare av barn, måste samverka.

Läget i lägren är svårt och därför är det mycket viktigt att även det humanitära arbetet intensifieras, så att mat och mediciner når fram. Regeringen har nära kontakt med övriga nordiska länder så att vi agerar gemensamt och på liknande sätt."

Enligt uppgift i media finns omkring 80 barn med koppling till Sverige finns i de aktuella lägren.

GP har under fredagseftermiddagen sökt Margot Wallström för en kommentar. Men hennes pressekreterare uppger att utrikesministern i nuläget tyvärr inte har någon möjlighet till det.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS