Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Wallström pressar EU om fängslad svensk

ANNONS

- Vi funderar på hur vi ska gå vidare gentemot interpol så att vi verkligen försäkrar oss att man inte använder Interpol för att komma åt regimkritiker, säger Wallström på väg in till EU:s informella utrikesmöte i Tallinn.

Tidigare under dagen meddelades att hon tillsammans med sin tyska kollega tagit initiativ om att skriva brev till EU:s utrikeschef Federica Mogherini, som också är på plats i Estland, om situationen med dels Hamza Yalcin, dels den tysk-kurdiske författaren Dogan Akhanli.

ANNONS

Hamza Yalcin sitter sedan början av augusti fängslad i Spanien på Turkiets begäran, efter att ha gripits under en semesterresa till Barcelona. Dogan Akhanli i sin tur har gripits men sedermera släppts på villkor att han stannar i Spanien.

- Vi (Sverige och Tyskland) har båda råkat ut för att medborgare från våra respektive länder har arresterats i Spanien där de befunnit sig på semester. Vi menar att det är otroligt viktigt att uppmärksamma så att Interpol inte används för politiska syften, säger Wallström.

Hon vill nu se att frågan om potentiellt missbruk av Interpols system kommer upp på EU:s dagordning.

- Det är otroligt viktigt att det här reds ut. Vi kanske behöver skriva till Interpol också men hur det ska göras så att det går korrekt till får vi titta på, säger Wallström.

TT:s utsände, Tallinn

ANNONS

Fakta: Anklagad för att främja terrorism

Hamza Yalcin greps den 3:e augusti på Barcelonas flygplats El Prat sedan Turkiet utfärdat en internationell arresteringsorder mot honom. Ankara har anklagat honom för att vara ledare för en terrororganisation och för att ha spridit propaganda via nätet under olika pseudonymer.

Yalcin är både svensk och turisk medborgare

ANNONS