Sju przewalskis hästar har släppts ut i Kazakstan i ett återinföringsprojekt. Bilden är en arkivbild från ett tidigare projekt där man återinförde przewalskis hästar i Mongoliet.
Sju przewalskis hästar har släppts ut i Kazakstan i ett återinföringsprojekt. Bilden är en arkivbild från ett tidigare projekt där man återinförde przewalskis hästar i Mongoliet. Bild: Miroslav Bobek, Prague Zoo

Vildhästar tillbaka i Kazakstan efter 200 år

Sju przewalskis hästar har släppts ut i Kazakstan efter att ha varit borta från regionen i cirka 200 år, rapporterar The Guardian. Återintroduktionen av den utrotningshotade arten är ett samarbetsprojekt med djurparker i Europa.

ANNONS
|

En grupp om sju przewalskis hästar, som är den enda kvarlevande vildhästen, har släppts ut i Kazakstan. Hästarna kommer från djurparker i Berlin och Prag och man hoppas nu att hästarna ska bidra till att öka den biologiska mångfalden i landet.

Przewalskis hästar, som tros härstamma från Centralasiens stäpp- och halvökenområden, är utrotningshotad men har överlevt tack vare avelsprogram på djurparker världen över.

Till en början var det tänkt att åtta hästar, tre hingstar och fem ston, skulle flygas från Europa till Kazakstan. En av hästarna satte sig dock ned innan flyget från Prag lyfte och fick därför lastas av.

ANNONS

Filip Mašek, talesperson för djurparken i Prag menar att det är viktigt att hästarna står upp hela resan då deras blod behöver kunna cirkulera ordentligt.

– Det är en 30-timmars resa totalt och hästarna överlever bara om de står hela vägen, säger Filip Mašek i ett pressmeddelande enligt The Guardian.

”Början på ett nytt kapitel”

Planen att transportera totalt 40 hästar till Kazakstan under de kommande fem åren. Filip Mašek menar att målet med en modern djurpark inte bara handlar om att skydda hotade arter, utan också att återinföra dem till det vilda.

– Detta är början på ett nytt kapitel i historian om de sista vildhästarna, säger han.

2011 var djurparken i Prag involverade i ytterligare ett återintroduktionsprojekt. Mellan 2011 och 2019 transporterades totalt 34 przewalskis hästar till Mongoliet. Projektet samfinansierades av djurparker från hela världen.

I dag tros det finnas cirka 2 000 przewalskis hästar i världen, varav hälften lever i Mongoliet och Kina.

LÄS MER:Utrotningshotade hästar flygs till Kazakstan

LÄS MER:Finska vildhästar släpps fria i Mongoliet

LÄS MER:Hästens ursprung fortfarande en gåta

ANNONS