Vem kan ta över efter Joe Biden? Här är några kandidater.
Vem kan ta över efter Joe Biden? Här är några kandidater. Bild: Andrew Harnik/Steve Marcus/Al Goldis/Rich Pedroncelli

Vem kan ersätta Joe Biden som presidentkandidat?

Under veckorna sedan amerikanska presidentvalets första debatt har det pratats allt mer om att Joe Biden är för gammal och han är mentalt skarp för att kunna vinna över Donald Trump i november. Och om han ens klarar av att sitta en mandatperiod till.
Men vem skulle kunna ta över om han drar tillbaka sin kandidatur?

ANNONS
|

Den första debatten mellan de två presidentkandidaterna Joe Biden och Donald Trump gick av stapeln för den 27 juni och den har kallats för en katastrof i flera amerikanska medier, och inte bara de konservativa medier som ofta är kritiska mot presidenten. Redan innan hade det spekulerats det kring huruvida Biden är för gammal och hans minne för dåligt för att kunna vinna som presidentkandidat.

Debatten blev som att hälla bensin på brasan. Han famlade efter orden och gav ett allmänt förvirrat intryck.

Under veckorna som följt har det fortsatt pratas om huruvida Joe Biden bör avbryta sin kandidatur och släppa fram någon annan. Senast under onsdagsmorgonen gick senatorn Michael Bennet från Colorado ut och var öppet skeptisk till att Biden kan vinna mot Trump.

ANNONS

Joe Biden själv har i ett alltmer bestämt tonläge sagt att han inte tänker dra sig tillbaka. I en intervju under helgen sa han att ”bara allsmäktige Gud” skulle kunna övertyga honom om att hoppa av.

Oavsett vad Biden och de andra Demokraterna säger så pågår spekulationerna kring vem som skulle kunna ta över manteln med bara månader kvar till presidentvalet. Stephen Zunes, professor i politik vid University of San Francisco och gästprofessor vid Göteborgs Universitet, säger att en ny kandidat börjar blir en nödvändighet.

– Om de är smarta så kommer de byta ut honom för som det ser ut nu kommer Joe Biden troligtvis att förlora.

Han listar de troligaste kandidaterna till ett ta över om Biden drar tillbaka sin kandidatur.

Vicepresidenten Kamala Harris lyfts som allra troligast att kunna ersätta Biden.
Vicepresidenten Kamala Harris lyfts som allra troligast att kunna ersätta Biden. Bild: Steve Marcus

Kamala Harris: Vicepresident

Den allra troligaste, och rimligaste, ersättaren är vicepresidenten Kamala Harris.

– Det skulle se rätt så illa ut om du hade en svart kvinna som var den troligaste kandidaten och sen ändå valde att ersätta henne, säger Stephen Zunes.

Under den senaste mandatperioden har hon fått ansvar för flera viktiga, men svårlösta politiska frågor. De inkluderar skyddandet av aborträtten, olaglig immigration och rösträtt. Det innebär att hon inte har så många konkreta framgångar att visa upp, men samtidigt har hon kunnat jobbat aktivt med aborträttsfrågor som är en viktig valfråga där Demokraterna har stöd från många amerikaner.

ANNONS

Stephen Zunes tror även att Kamala Harris kan få en boost av att hon varit en av de som uppmuntrat presidenten att ta en hårdare ställning mot Israel. Sedan 7 oktober har Biden förlorat mycket stöd från muslimska och progressiva väljare på grund av sina uttalanden kring kriget.

Ett problem kan dock vara att hon generellt inte är särskilt populär bland väljarna.

Gavin Newsom har lyfts fram som ett alternativ.
Gavin Newsom har lyfts fram som ett alternativ. Bild: Rich Pedroncelli

Gavin Newsom: Guvernör i Kalifornien

Skulle man se över andra möjligheter så lyfter Stephen Zunes flera guvernörer som varit upp på agendan. En av dem är Gavin Newsom som är guvernör för Kalifornien.

– Han är troligtvis den mest välkända guvernören i landet och han har varit rätt så framgångsrik i Kalifornien, säger Stephen Zunes.

Gavin Newsom har synts en hel del i TV där han debatterat för Demokraterna. Enligt BBC har han dessutom synts som debattör i konservativ media vilket gör honom känd även utanför demokratiska kretsar.

En svårighet som kandidat kan vara det faktum att han är guvernör för just Kalifornien. Enligt New York Times kommer han vid ett nationellt val behöva förklara sin roll i de stora problem som finns i hans stat med hemlöshet och stigande bostadspriser.

Gretchen Whitmer har lyckats få igenom flera progressiva lagar i Michigan.
Gretchen Whitmer har lyckats få igenom flera progressiva lagar i Michigan. Bild: Al Goldis

Gretchen Whitmer: Guvernör i Michigan

Ytterligare en person som varit aktuell är Michigans guvernör Gretchen Whitmer. Hon lyckades vinna demokratisk kontroll över statens båda kammare för första gången på 40 år och med den makten har hon införlivat en hel del progressiv politik. Hon har bland annat lagt in skydd för aborträtten och säkerhetsåtgärder kring vapen.

ANNONS

– Michigan är en ’swing state’ så hon skulle kunna ha en fördel i att få röster i elektorskollegiet, säger Stephen Zunes.

2020 lyckades FBI stoppa en plan från en högerextrem, beväpnad grupp där de skulle kidnappa Gretchen Whitmer i hopp om att det kunde leda till ett inbördeskrig.

Gretchen Whitmer har dock själv sagt att hon inte är ute efter att ersätta Joe Biden som presidentkandidat.

– Just nu säger alla att de stöttar Biden, men Gretchen Whitmer är den enda som explicit har sagt att hon inte skulle ställa upp om det blev en situation där de behöver ersätta Biden, säger Stephen Zunes.

Josh Shapiro skulle kunna bli USA:s första judiska president.
Josh Shapiro skulle kunna bli USA:s första judiska president. Bild: Matt Rourke

Josh Shapiro: Guvernör i Pennsylvania

En mindre välkänt alternativ är Josh Shapiro, som är guvernör i Pennsylvania.

– Det är en stor stat och det är också en ’swing state’ så det kan vara en fördel, säger Stephen Zunes.

Han har hållit sig nära den politiska mitten och under sin tid som guvernör har han tryckt på samarbete över partigränsen och fokuserat på frågor som är mindre ideologiska.

Om han skulle ersätta Biden och sedan lyckas vinna valet hade han blivit den första judiska presidenten i USA. Han har även försvarat Israel sedan 7 oktober och har kallat studentdemonstrationer till stöd för Gaza antisemitiska.

ANNONS
Pete Buttigieg gjorde bra ifrån sig under primärvalet inför 2020 års presidentval.
Pete Buttigieg gjorde bra ifrån sig under primärvalet inför 2020 års presidentval. Bild: Andrew Harnik

Pete Buttigieg: Transportminister och tidigare presidentkandidat

Ett mer bekant namn för de som följde primärvalet 2020 är Pete Buttigieg, även kallad Mayor Pete då han innan han ställde upp var borgmästare i den relativt lilla staden South Bend i Indiana.

– Han är ung och han gjorde förvånansvärt bra ifrån sig 2020, säger Stephen Zunes.

Buttigieg fick tredje flest röster i de fyra stater som hann hålla sina primärval innan han drog sig ur valet i april 2020.

Sedan dess har han varit transportminister under Biden. Skulle han vinna blir han den första öppet homosexuella presidenten.

Sherrod Brown är en av de som lyfts i spekulationerna som politiskt ligger längst till vänster.
Sherrod Brown är en av de som lyfts i spekulationerna som politiskt ligger längst till vänster. Bild: Alex Brandon

Sherrod Brown: Senator i Ohio

Ett alternativ som kommer upp mindre ofta men som ändå har lyfts är Sherrod Brown, demokratisk senator i Ohio.

– Han är troligtvis den som är lägst till vänster av de som lyfts i de här diskussionerna, det skulle kunna hållas emot honom. Men han har gjort bra ifrån sig i Ohio och han har stöd från facken, säger Stephen Zunes.

”Mer troliga att vinna över Trump”

Huruvida Biden faktiskt kommer ersättas återstår att se. Stephen Zunes säger att om det sker så är det Kamala Harris som kommer ta över.

– Under de senaste fyra, fem dagarna så är det Harris som folk har pratat om.

Framför allt ser Stephen Zunes ett byte av kandidat som det enda sättet för Demokraterna att alls ha en chans i höstens presidentval.

ANNONS

Enligt valundersökningssidan 538 leder Trump med 2,1 procentenheter, en ledning som utlöstes av debatten i slutet av juni. De senaste undersökningarna visar även att 56,8 procent av tillfrågade nu ogillar Joe Biden.

– Jag tror att vilken som helst av de jag nämnde är mer troliga att vinna över Trump än vad Biden är, säger Stephen Zunes.

LÄS MER:Trump peppar för sin gigantiska kröningsfest

LÄS MER:Kristersson: Sverige är ett stort Nato-land

LÄS MER:Vita huset: Biden behandlas inte för parkinson

ANNONS