Mängden fisk i Afrikas äldsta och djupaste sjö, Tanganyikasjön, minskar. Inte bara överfiske utan även klimatuppvärmningen påverkar mängden fisk, enligt amerikanska forskare.
Studien om Tanganyikasjön, som sträcker sig över delar av Tanzania, Burundi och Kongo-Kinshasa, bygger på bottensediment långt tillbaka i tiden för att analysera den förändrade biologiska mångfalden.
Forskarna fann att uppvärmningen av sjön har pågått sedan 1800-talet. Det har lett till att förekomsten av alger, som är fiskens föda, har minskat och därmed också mängden fisk.
Ett storskaligt yrkesfiskande inleddes på Tanganyikasjön på 1950-talet och en del har oroat sig för konsekvenserna av överfiske.
Sjön står för 60 procent av animaliskt protein till människorna i regionen och ger cirka 200000 ton fisk per år.
- Vårt arbete visar att minskningen av fisk har pågått sedan 1800-talet, säger professor Andrew Cohen vid University of Arizona.