Våldsamma protester efter Trumps uttalande om Jerusalem

Spänningen stiger i de palestinska områdena efter Donald Trumps uttalande om Jerusalem. Minst 20 palestinier skadades i sammandrabbningar med israeliska trupper över hela Västbanken och Gaza på torsdagen – och även i Jerusalem förekom våldsamheter.

ANNONS

Våldsamma protester rasade i de palestinska områdena på torsdagen, dagen efter det att president Donald Trump hade erkänt Jerusalem som Israels huvudstad i ett tv-sänt uttalande. Demonstranter drabbade samman med israeliska soldater i Betlehem, Ramallah och en rad andra städer på Västbanken samt i Gaza; minst 20 palestinier skadades.

Palestiniernas protester i Jerusalem är koncentrerade till platsen utanför Damaskusporten i den muromgärdade gamla staden. Ett hundratal kvinnor demonstrerade mot Trump och hans beslut.

– Palestina är arabiskt, Jerusalem är Palestinas huvudstad! ropar kvinnorna i talkör medan beväpnade israeliska poliser står några meter från dem.

"Situationen blir bara värre"

I folkmassan träffar GP Wafaa Bukhari, ledare för den palestinska kvinnogruppen Jerusalems kvinnors parlament. Många medlemmar i hennes organisation deltar i protesten.

ANNONS

– Situationen blir bara värre. Trump sätter stopp för fredsprocessen. Fredssamtalen har visserligen upphört sedan länge men han sa att han ville få i gång dem, säger Wafaa Bukhari, 50.

– Hans uttalanden strider både mot principen för en tvåstatslösning och mot internationell rätt. Det här kan få allvarliga konsekvenser för hela Mellanöstern, säger hon.

Israels grönuniformerade militära gränspoliser och svartklädda poliser, några till häst, kunde ses överallt i östra palestinska Jerusalem. Där var butikerna igenbommade och skolorna stängda i en proteststrejk. Bara apotek och bagerier höll öppet.

Hamas uppmanar till ny intifada

– Det här är vårt land och vår stad oavsett vad Trump säger. Hans ord leder till våld och krossar alla chanser till fred. Trump vill inte ha fred, säger apotekaren Sajed Salaymeh, 38, som också under protestdagen tar emot sina kunder nära Damaskusporten.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas reste till Amman i går för att samråda med Jordaniens kung Abdullah II. De båda ledarna har fördömt Trumps uttalande liksom en lång rad ledare i arabvärlden – och stora delar av det internationella samfundet.

Den palestinska islamiströrelsen Hamas manade till ”en ny intifada” och sade att Trumps tal var ”en krigsförklaring”, en formulering flera palestinska representanter har använt. ­­

– Trump stoppar chanserna till en tvåstatslösning. Också den palestinska staten ska ha sin huvudstad i Jerusalem. Han förvärrar situationen, det blir mera våld och förstör vårt julfirande, säger en kristen palestinsk kvinna som inte vill uppge sitt namn.

ANNONS

"Trump gjorde ett historisktmisstag"

Också den palestinska studentskan Ahlam Nabulsi, 20, fruktar att USA-presidentens uttalande ska leda till våld och blodsutgjutelse.

– Det här är dåligt för fredsprocessen. Det är dåligt för både palestinier och israeler. Jerusalem är också Palestinas huvudstad, säger hon.

Den palestinske pensionären Ali Muhammad, 69, sällar sig till kören som enhälligt fördömer Trumps beslut att klampa in i den känsliga Jerusalemfrågan.

– Trump gjorde ett stort misstag, kanske ett historiskt misstag. Enda lösningen är att östra Jerusalem blir huvudstad i Palestina och västra Jerusalem i Israel. Trumps uttalande försvårar en sådan lösning, säger han till GP på Saladingatan, den ledande affärsgatan i östra Jerusalem.

Armén sänder förstärkningar till Västbanken

Palestinska demonstranter på Västbanken och i Gaza kastade sten, brände däck och brände bilder på Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på torsdagen. Många skadades av de israeliska truppernas tårgas och gummiklädda stålkulor. Den israeliska armén meddelade att man sänt förstärkningar till Västbanken.

De flesta palestinier GP talar med är övertygade om att det kommer att bli oroligt efter fredagsbönen i Al Aqsa-moskén när tiotusentals palestinier strömmar ut efter gudstjänsten. De säger att det också blir våldsamt om Israel stoppar yngre palestinier från att komma in i Gamla staden och moskén, en åtgärd som ofta vidtas i spända lägen.

ANNONS

På den israeliska sidan är man nöjd med Trumps uttalande. Både landets ledare som tackar presidenten i översvallande ordalag och folk på gatan som anser att han bara sagt det självklara, att Jerusalem är landets huvudstad.

Glädje bland israeler

– Att Jerusalem är vår huvudstad är en självklarhet. Så varför behöver vi höra det från den här tvivelaktige presidenten. Men det var ändå hög tid att USA erkände det officiellt, säger israelen Avraham Kellner, 30, psykolog, som GP träffar på Jaffagatan, huvudstråket i västra Jerusalem.

Israeliskan Batsheva Mizrachi, 60, affärsföreståndare tar en rökpaus i den bleka decembersolen. Hon välkomnar Trumps uttalande i onsdags kväll.

– Det Trump sa var mycket bra. Jerusalem är vår stad, vår huvudstad i alla år. Det är ju en självklarhet, säger hon.

Också det israeliska paret Mor Levinger, 20, och Jonatan Fadida, 25, båda studenter, är nöjda.

– Det är ju inget nytt att Jerusalem är vår huvudstad. Trumps tal stärker Israels ställning i staden. Hoppas bara att det inte leder till oroligheter och våldsamheter, säger de.

ANNONS