Våldsamma pandemiprotester i Belgien

De stundtals våldsamma covidprotesterna fortsätter i Belgien. Under söndagen marscherade tusentals människor genom Bryssel, och polisen svarade med vattenkanoner och tårgas. Det rapporterar The Guardian.

ANNONS

Protesterna mot de belgiska pandemirestriktionerna fortsatte under söndagen. Enligt The Guardian marscherade drygt 8 000 demonstranter på Bryssels gator.

Marschens slutdestination var EU:s högkvarter, och under vägens gång skanderade man ”frihet” och bar skyltar med budskap emot den belgiska regeringens beslut. Mer konspiratoriskt lagda demonstranter likställde även stigmatiseringen av icke-vaccinerade vid förföljelsen av judar under andra världskriget. Skyltar som påstod att pandemin var ett ”organiserat folkmord” syntes också under marschen.

LÄS MER:Detta vet vi om nya mutationen

Flera gripna och skadade

Med hjälp av taggtrådsstängsel och kravallpolis nekades demonstranterna dock tillträde till högkvarteret. I samband med det avfyrades raketer mot polisen, tillsammans med sten- och ölburkskastning. Demonstranterna upprättade även sina egna vägavspärrningar, genom att tända eld på sopor ute på gatan. Polisen svarade med att använda vattenkanoner och tårgas för att skingra folkmassan.

ANNONS

Enligt The Guardian greps 20 personer i samband med protesterna, samtidigt som två poliser och fyra demonstranter var i behov av sjukvård.

LÄS MER:Snoriga flodhästar hade covid

Har återinfört restriktioner efter ökad smittspridning

Efter att smittspridningen tagit fart igen återinförde den belgiska regeringen en del av sina allmänna råd och restriktioner.

Utöver vaccinering och testning vid symtom uppmanas belgare starkt att återigen vara noga med handhygien och att bära mask. Dessutom råds man att arbeta hemifrån så mycket det går och hålla avstånd till andra.

I snitt har över 7 900 personer testat positivt för covid-19 under de senaste sju dagarna, enligt Reuters, som också redovisar att Belgien haft 1 095 bekräftade fall per 100 000 invånare under samma tidsperiod.

LÄS MER:Munskydd för sexåringar när skolor drabbas

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS