Donald Trump står inför ett unikt åtal. Men expresidentens rättegång kan dra ut på tiden.
Donald Trump står inför ett unikt åtal. Men expresidentens rättegång kan dra ut på tiden. Bild: Sue Ogrocki

Vad betyder unika åtalet för Donald Trump?

Är det senaste åtalet slutet för Donald Trump? Nu handlar det om undergrävandet av valresultatet. På torsdag måste Trump infinna sig i rätten. Den särskilda åklagaren Jack Smith vill arbeta skyndsamt.

ANNONS

Donald Trump är tidigare åtalad för bokföringsbrott – i samband med att porrmodellen Stormy Daniels betalades för sin tystnad – och för att ha tagit med sig hemligstämplade handlingar som skall finnas på Nationalarkivet i Washington.

Datum har satts för dessa åtal till nästa vår och är mindre allvarliga för Trump rättsligt sett. Ekonomiskt kan det dock stå expresidenten dyrt. Han har redan spenderat omkring 400 miljoner på advokatkostnader, pengar som donerats till kampanjkassan för presidentvalet 2024.

Men åtalet, som nu är aktuellt, handlar om hur Trump vägrade att erkänna sig besegrad i valet 2020 och hur han på olika sätt agerade för att Joe Biden inte skulle godkännas som president.

ANNONS

Här finns fängelse uppemot 20 år med i straffskalan. Och Trump har själv direkt medverkat till att skada det amerikanska demokratiska systemet.

Ringde och krävde röster

Fyra åtalspunkter handlar om hur Trump på olika sätt agerade för att ändra valresultatet till sin egen fördel. Han hade flera medhjälpare – som sina advokater Rudy Giuliani, Sidney Powell och John Eastman som även de åtalas – men medverkade dessutom aktivt då han bland annat ringde en valansvarig i den jämna delstaten Georgia och krävde att ett exakt antal röster skulle levereras för att tippa över vågskålen till hans egen fördel. Samtalet finns inspelat.

Av en snabb genomgång av det offentliggjorda åtalet framgår att den särskilde åklagaren Jack Smith varit försiktig med att ta upp det som i vid mening skulle kunna beskrivas som lagstadgad yttrandefrihet. Det är just den punkten som Trumps försvarare hittills har siktat in sig på. De har menat att även Trumps hetsande av sina sympatisörer att "slåss av bara h – e" inför stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 faller inom yttrandefrihetens ram.

Donald Trump anklagar Jack Smith för att agera partipolitiskt och justitiedepartementet för att gå demokraternas ärenden. Men Trumps problem är att flera personer, som han som president utnämnde, har gått emot honom. Hans justitieminister Bill Barr finns bland dem. Trumps vicepresident Mike Pence – som var formell ordförande i senaten och som jagades av mobben som tog sig in i Kapitolium när valresultatet skulle godkännas – finns också bland de som vittnat mot Trump och ställer nu upp som presidentkandidat inför valet 2024. Bara en del av alla förhör som hållits inför åtalet är offentliga, dock inte i sin helhet.

ANNONS

Systemet i gungning

Att Trump kan klara sig undan åtalen om bokföringsbrott och undanhållandet av hemligstämplade dokument är möjligt. Om han skulle fällas kan överklaganden ta åratal. Domsluten kan ändras till hans fördel och hans beteende beskrivas som klandervärt, som dock inte ger fängelse utan snarare leder till i sammanhanget lägre bötesbelopp.

Det senaste åtalet är det allvarliga som Trump får svårt att klara sig undan. Det är ett unikt mål mot en före detta president, som fortfarande vägrar att erkänna sig besegrad, och som sedan snart ett år tillbaka bedriver en ny presidentvalkampanj där han säger att han inte heller kommer att acceptera en ny förlust. Hela det amerikanska demokratiska systemet befinner sig av det skälet i gungning.

Ingenting hindrar Trump från att fortsätta valkampanjen även under en rättegång. Om han döms kan han överklaga och fortsätta kampanja vilket teoretiskt sett skulle vara möjligt även om han sitter i fängelse. Allt tyder på att någon form av rättslig efterspel blir resultatet när en jury i första instansen avgör.

Inte längre ett självklart enande namn

Trump har fortfarande republikanska politiker i kongressen på sin sida som, liksom Trump, hävdar att det handlar om en "häxprocess". Men många håller sig undan, medan andra hänvisar till att den rättsliga processen måste få ha sin gång. Till det kommer att ett tiotal republikanska presidentkandidater redan meddelat att de deltar i de republikanska primärvalen, som inleds om ett halvår. Om några veckor skall den första tv-sända debatten genomföras mellan kandidaterna. Trump leder visserligen stort före samtliga kandidater, vilket dock snabbt kan förändras.

ANNONS

Det antogs tidigare att alla republikaner skulle samlas bakom Trump när han meddelade sin kandidatur. Men så blev inte fallet och det senaste åtalet har inneburit att Trump varken ses som ett självklart eller enande namn.

LÄS MER:"Det allvarligaste åtalet hittills mot Trump"

LÄS MER:Flera rättsprocesser mot Donald Trump

LÄS MER:Donald Trump åtalad för stormningen av Kapitolium

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS