USA:s president Joe Biden träffade det nationella säkerhetsrådet med anledning av Irans angrepp på Israel.
USA:s president Joe Biden träffade det nationella säkerhetsrådet med anledning av Irans angrepp på Israel. Bild: Adam Schultz

USA hjälpte Israel – men uppges avstå anfall

USA stod i beredskap och sköt ned iranska drönare och robotar under nattens storskaliga flygangrepp mot Israel.
Men om Israel vill slå tillbaka mot Iran så får de göra det utan amerikansk hjälp, uppges den amerikanske presidenten Joe Biden ha slagit fast.

ANNONS
|

Amerikanska och brittiska militärflygplan var med och sköt ned en del av de hundratals drönare och robotar som Iran anföll Israel med under natten.

"Vi hjälpte Israel att skjuta ner nästan alla inkommande drönare och robotar", meddelar president Joe Biden.

Enligt presidenten beordrade han den amerikanska militären att flytta flygplan och fartyg med förmåga att slå ut ballistiska robotar till regionen under den gångna veckan. Stora tankflygplan cirkulerade i regionen inför det väntade anfallet, vilket tyder på att stridsflygplan har varit aktiva.

Över 200 attackdrönare och robotar avfyrades mot Israel under attacken, de flesta sköts ned utanför israeliskt luftrum, enligt Israels militär. Det är svårt att verifiera vilken militärmakt som sköt ned vilka projektiler.

ANNONS

Lovar uppslutning

Det är första gången som Iran attackerar Israel från sitt territorium. Biden sammankallade under natten USA:s nationella säkerhetsråd med anledning av angreppet.

"Jag fördömer dessa attacker på det starkaste möjliga sätt", meddelar den amerikanske presidenten, som talade i telefon med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under natten.

Enligt officiell utsago upprepade Biden där sitt stöd för Israel. Enligt tidskriften Axios anonyma källa låg Biden på för att Netanyahu skulle låta bli att gå till motanfall.

Du fick en seger. Ta segern, uppges amerikanen ha sagt.

Uppgifter i amerikanska medier gör gällande att USA:s regering motsätter sig vad man misstänker är israeliska försök att blanda in landet i en större och mer spänd konflikt.

Iran varnar USA

President Biden samlar ledarna i stormaktsgruppen G7 på söndagen för att samordna ett enat diplomatiskt svar på Irans attack.

Iran hävdar att angreppet mot Israel är ett legitimt svar. Det kallas "självförsvar", med hänvisning till attacken mot det iranska konsulatet i Syriens huvudstad Damaskus i förra veckan, där flera högt uppsatta iranska militärer dödades.

Irans revolutionsgarde varnade i sin tur USA för att "allt stöd och deltagande i att skada Irans intressen" kommer att mötas av ett svar.

ANNONS