Det var i februari som USA sköt ned kinesiska spionballonger som flugit in över amerikanskt territorium. Kina hävdade att ballongerna av misstag kommit in, men det omedelbara resultatet blev protester och att utrikesminister Antony Blinken ställde in sin planerade resa till Peking.
Klimatet var kylslaget även före ballongincidenten, men därefter har förhållandet frysts ned ytterligare.
När det säkerhetspolitiska mötet Shangri-la i Singapore hölls för en tid sedan skakade visserligen USA:s försvarsminister Lloyd Austin hand med sin kinesiska kollega Li Shangfu men det blev aldrig något direkt möte mellan de två. Li är sedan 2018 utsatt för amerikanska sanktioner sedan han varit delaktig i inköp av ryskt försvarsmaterial. Kinas inställning är att inga bilaterala möten mellan försvarsministrarna kan ske innan sanktionerna mot Li har hävts.
Tonar ned Blinkens besök
När beskedet kom nyligen att Blinken ändå skulle ha kontaktskapande möten i Kina var huvudbudskapet att det är viktigt att inte ytterligare försämra relationen. Från amerikansk sida framhålls vikten av att hålla igång en ”konstruktiv dialog” för att undvika att konflikter eskalerar. Amerikanska och kinesiska krigsfartyg och stridsflygplan har den senaste tiden varit nära att kollidera i området kring Taiwan.
Amerikanska UD tonar ned Blinkens besök och säger att det handlar om samtal och inte om förhandlingar. Utrikesministern själv poängterar att det inte rör något som kan uppfattas som amerikanska eftergifter.
Men Kina och USA har båda intresse av att utvidga och kontrollera strategiskt viktiga områden. USA har det som kallas ”avståndets tyranni”, med vilket menas att stora insatser måste organiseras på distans medan Kina har fördelen av närhet.
Bygger ut militärt
President Joe Biden har hastigt och målmedvetet förstärkt den amerikanska närvaron i Stilla havsområdet under sina dryga två år vid makten. Den nya försvarsalliansen Aukus – med Australien och Storbritannien – är en viktig del men även de både äldre och nya baserna på Filippinerna med närhet till Taiwan. Det handlar både om egna baser och tillgång till filippinska militäranläggningar.
Samarbetet mellan USA och Japan har också utvecklats ytterligare med gemensamma övningar som även inkluderar Sydkorea i farvattnen mellan nationerna och på internationellt vatten utanför Nordkorea. Japan har även ett avtal med Aukus- länderna Australien och Storbritannien om gemensamma militärövningar och Japan förhandlar med Filippinerna om en liknande överenskommelse.
Kina överraskade med att underteckna ett säkerhetsavtal förra året med Salomonöarna. Det ledde till att USA nyligen signerade ett avtal med Papua Nya Guinea med tillgång till militäranläggningarna där under tjugo år. Avtal har även tecknats med Palau och Mikronesien. USA bygger ut militärt på Marshallöarna och har även förstärkt på Hawaii.
Joe Biden öppnar för möte
Hela den amerikanska satsningen går ut på att komma närmare vid en möjlig konfrontation om Taiwan.
Men det är inte bara närhet som avgör, också avancerad teknik finns inblandad. Risken för att en militärbas slås ut i ett första slag av Kina skall undvikas genom att dessa hot möts på vägen till målet.
Kinas militära uppladdning är omfattande och den kinesiska ledningen vidhåller att Taiwan är en del av Kina som förr eller senare kommer att inlemmas med Fastlandskina. USA trycker på Nato-länderna Frankrike och Storbritannien att frekvent patrullera vattnet mellan Taiwan och Kina för att på det sättet demonstrera att det finns en Nato-uppbackning om USA skulle hamna i direkt konfrontation med Kina.
Utrikesminister Antony Blinken är en erfaren och försiktig diplomat. Han talade inför sitt besök i Peking i telefon med den kinesiske utrikesministern Qin Gang. Blinkens viktigaste budskap var ”vikten av öppna kommunikationslinjer.” Kinas UD meddelade kort att USA måste sluta att blanda sig i Kinas inre angelägenheter. Qin Gang uppmanade USA att ”visa respekt” för Kina vad gäller Taiwan.
President Joe Biden säger att han ”vid något tillfälle” kommer att möta Kinas ledare Xi Jinping.
LÄS MER:Kyligt mellan USA:s och Kinas utrikesministrar
LÄS MER:Kinesiska stridsplan nära Taiwan
LÄS MER:Analys: Frankrike sätter käppar i hjulet för USA:s Natoplaner