En polisman släcker en eld som demonstranter tänt på.
En polisman släcker en eld som demonstranter tänt på.

Upplopp hotar fred i Östtimor

ANNONS
|

Protesterna inleddes i måndags efter det att före detta gerillaledaren och självständighetsprofilen Xanana Gusmao utnämndes till premiärminister och ombads bilda koalitionsregering. Han leder det nya partiet CNRT som bara blev näst största parti i parlamentsvalet i juni. Utnämningen var president José Ramos-Hortas försök att komma ur det dödläge som uppstod vid valet då inget parti blev tillräckligt stort för att bilda regering. Men hans beslut att utnämna en gammal samarbetspartner blev inte uppskattat.

José Ramos-Horta har samarbetat med Gusmao i många år under frihetskampen.

Koalition med mindre partier

Den upprörda stämningen beror framför allt på att rivalen, regeringspartiet och den forna befrielserörelsen Fretilin, motsätter sig att Gusmao får bilda regering.

ANNONS

- Det är ett politiskt och olagligt beslut. Det är en illegal regering, den vill inte samarbeta med Fretilin, säger Mari Alkatiri, partiledare för Fretilin och före detta premiärminister, enligt BBC.

Fretilin hade nämligen fått flest röster i junivalet, 29 procent. Har man fått flest röster bör man få bilda regering, enligt Fretilin. Valet var dock en stor motgång för partiet som valet innan fått 57 procent av rösterna.

När inget parti kunde bilda regering i juni valde Xanana Gusmao att gå ihop med mind-re partier. Därmed kunde Nobelpristagaren José Ramos-Horta se en koalitionsregering som lösning, hellre än att låta landet stagnera under en bräcklig minoritetsregering. Det skulle också kunna riskera stabiliteten i landet. Ramos-Horta försökte därför lugna Fretilinanhängarna inför pressen.

- Tro inte att Fretilin har förlorat. Fretilin är ett väldigt viktigt parti i parlamentet och kommer att bli den bästa oppositionen på grund av sin erfarenhet och kapacitet. Jag vädjar till ungdomar och medborgarna att hålla sig lugna och ge broder Xanana en chans att regera.

Oroligheter blossar upp

Men demonstranterna drog fram både i huvudstaden Dili och i några distrikt i östra delen av landet. Nära den internationella flygplatsen var det upp emot hundra ungdomar från ett Fretilinpositivt flyktingläger som kastade sten på polisen, enligt AFP.

ANNONS

Östtimor var en portugisisk koloni i 450 år, ända fram till 1975, då Indonesien angrep och erövrade Östtimor. Sedan dess har en gerillakamp pågått mot Indonesien. Sedan självständigheten 2002 har freden har varit skör. FN har försökt kontrollera våldet, men oroligheter har blossat upp då och då. Förra året dödades 37 människor i våldsamma upplopp och tusentals tvingades fly sina hem. De senaste striderna mellan polisen och armén var i april och maj, då 155 000 blev hemlösa.

Valet i juni sågs som ett hopp om en fräsch start för en ung och fattig nation. Om oroligheterna lugnar sig blir den nya regeringens uppgift att försöka ena befolkningen i den lilla staten som plågats av våld, fattigdom och stigande arbetslöshet.

Östtimor

ANNONS