Uppgifter: Myanmars militär torterar sina fångar

Sedan militärkuppen i februari har rapporter om övergrepp strömmat ut ur krisdrabbade Myanmar. Nu avslöjar nyhetsbyrån AP att landets militär, till synes på måfå, fängslar och torterar delar av befolkningen.

ANNONS
|

”Soldaterna på Myanmars landsbygd slet i den unga mannens hud med tänger och sparkade honom i bröstet tills han inte kunde andas.”

Så inleds nyhetsbyrån AP:s nya jättegranskning om våldet i Myanmar, som sedan februari i år styrts av en militärjunta. Enligt AP blev den unge mannen och hans vän tillfångatagna när de bara var ute och cyklade. Tortyren tog plats i ett stadshus, som militären omvandlat till förhörscenter.

LÄS MER:Växande väpnat motstånd mot juntan i Myanmar

Fängslas urskillningslöst

Den unga mannens historia är en av 28, tidigare fängslade, personer som nu vittnar om militärens systematiska tortyr och övergrepp på sin befolkning. Nyhetsbyrån kan tillsammans med vittnesmålen, fotobevis, satellitbilder över fångläger och militärdesertörers utsagor ge en hittills unik inblick i det krisdrabbade landet.

ANNONS
Lin Htet Aung, före detta armékapten i Myanmars militär. Arkivbild.
Lin Htet Aung, före detta armékapten i Myanmars militär. Arkivbild.

Lin Htet Aung, tidigare kapten i Myanmars armé men som övergav sin titel i april i år, är en av få som valt att gå ut med namn i AP:s undersökning. De flesta har anonymiserats på grund av rädsla för repressalier.

– I vårt land, efter att man blivit orättvist gripen, sker det ständigt tortyr, våld och sexuella övergrepp, säger Lin Htet Aung och fortsätter:

– Även krigsfångar måste behandlas enligt lagen. Allt det är borta sedan kuppen, och världen måste få veta, säger han till AP.

Enligt AP:s uppgifter görs det lite till ingen skillnad i vilka som fängslas. Fångarna kommer från landets alla hörn, och såväl 16-åringar som religiösa munkar har satts i fängelseläger.

I vissa fall har personer gripits i samband med de många protester som utbrutit. I andra, som för den unge mannen, saknades skäl till synes helt.

LÄS MER:Juntans frigivningar i Myanmar har börjat

Larm om inbördeskrig

Sedan Myanmars militär avsatte landets statskansler Aung San Suu Kyi och övertog makten har minst 1 200 civila mist livet. Våldsamma strider mellan oppositionen och militären har utbrutit på gatorna, och nu larmar FN:s sändebud i landet att ett inbördeskrig redan har startat.

– Vi ser våld överallt, den går inte längre att kontrollera. Och omfattningen på våldet är verkligen stor. Därför säger jag att "ja, det är ett inbördeskrig", säger Christine Schraner Burgener i en intervju med AP.

ANNONS

Under intervjun uttryckte Schraner Burgener även att omvärlden borde försöka ersätta militärjuntan med en civil regering. Dessutom tror hon att sanktioner riktade mot juntan, beslutade av FN:s säkerhetsråd, kan uppnå det målet.

LÄS MER:Rapporter om våldsamma strider i Myanmar

LÄS MER:Fängslad Aung San Suu Kyi vittnade i domstol

ANNONS