En israelisk soldat går förbi ett hus som förstörts under Hamas attack den 7 oktober i kibbutzen Kfar Azza.
En israelisk soldat går förbi ett hus som förstörts under Hamas attack den 7 oktober i kibbutzen Kfar Azza. Bild: Maya Aleruzzo

Uppgifter: Israel kände till Hamas planer – agerade inte

Den israeliska militären kände till Hamas avsikter hela två veckor innan 7 oktober, men trots varningssignalerna agerade man inte. Det visar ett dokument som israeliska Kan News tagit del av, där Hamas förberedelser för attacken beskrivs i detalj.

ANNONS
|

Innan attacken mot Israel den 7 oktober, då Hamas dödade omkring 1 200 personer och kidnappade över 200, övervakade israelisk underrättelsetjänst Hamas övningar. Det mynnade ut i ett dokument som delades ut till högt uppsatta underrättelsetjänstemän den 19 september 2023, lite mer än två veckor innan attacken ägde rum.

I dokumentet, som israelisk media har tagit del av, beskrivs i detalj hur Hamas övar på att attackera militära utposter och kibbutzer, att kidnappa soldater och civila, samt på hur gisslan ska hanteras när den väl tagits till Gaza.

Kan News rapporterar att åtminstone ledningen för underrättelsetjänstens Gazaenhet ska ha känt till dokumentet, där det också anges att Hamas troligen ville ta mellan 200 och 250 personer som gisslan.

ANNONS

Misslyckandet utreds

Dokumentet späder på kritiken som Israels militära och politiska ledning har fått för att den togs på sängen av Hamas attack. Kan News rapporterar att den israeliska ledningen levde i övertygelsen om att skyddsbarriären mot Gaza skulle göra en sådan attack omöjlig. Den 7 oktober misslyckades den totalt med att skydda invånarna.

De kommande veckorna väntas en utredning presentera sina fynd, och kanske visa hur Israel kunde misslyckas med säkerheten, trots den detaljerade information man hade tillgång till.

120 personer är fortfarande gisslan hos Hamas.

LÄS MER:Expert: Dåliga nyheter för gisslan – och Libanon

LÄS MER:Relativt lugn i Gaza under israelisk "paus"

LÄS MER:Tusentals i demonstration mot Israels regering

LÄS MER:Israel varnar för upptrappning i Libanon

ANNONS