78-årige Garry Sears städar gården i Tampa Bay inför 'Idalias' ankomst. Veteranbilen, en Ford från 1953, har han hissat upp i hopp om att den ska klara en eventuell översvämning.
78-årige Garry Sears städar gården i Tampa Bay inför "Idalias" ankomst. Veteranbilen, en Ford från 1953, har han hissat upp i hopp om att den ska klara en eventuell översvämning. Bild: Douglas R Clifford/Tampa Bay Times via AP/TT

Unik "dubbelorkan" i Atlanten – Florida rustar

Invånare i Florida evakueras från sina hem och bygger översvämningsskydd av sandsäckar när vädersystemet Idalia närmar sig delstatens västkust. Ovädret har nu uppgraderats till orkan – och har dessutom sällskap av en orkan till längre österut.

ANNONS
|

Det kraftiga regnet som Idalia för med sig har redan slagit till mot Kuba och rapporteras ha tvingat omkring 8 000 invånare i provinsen Pinar del Rio att lämna sina hem för att söka skydd.

Nu är Idalia på väg mot Florida där vindar med orkanstyrka väntas börja påverka under sena tisdagen. Idalia beräknas därefter dra in över delstatens västkust på onsdagen.

Orkanvarning i norr

Floridas guvernör Ron DeSantis har enligt medier i USA utropat nödläge i 46 av delstatens 67 counties. Han varnade för att ovädrets påverkan kan bli stor och påpekade att Idalia kan komma att uppgraderas till klass tre på den femgradiga orkanskalan.

ANNONS

Stora delar av Floridas västkust riskerar att drabbas av stormfloder och översvämningar och varningar har utfärdats i flera områden. I Pasco och Levy, norr om Tampa, har invånarna beordrats att evakuera. USA:s orkancenter NHC har utfärdat en orkanvarning, vilket innebär att det kan bli livshotande förhållanden för västkustens norra delar.

Tampas internationella flygplats och flygplatsen Saint Pete-Clearwater stängs under tisdagen.

Ännu starkare Franklin

Många skolor, högskolor och universitet i de områden som väntas bli påverkade bommar också igen.

Idalia är det första ovädret som drabbar Florida under årets orkansäsong. Samtidigt tornar en ännu starkare orkan, döpt till Franklin, upp sig öster om USA. Det är en i det närmaste unik situation med två så stora oväder samtidigt så tidigt under säsongen.

Franklin är dock inte alls samma fara för samhället i stort, eftersom den är på väg nordösterut – första större landmassa den träffar är Island till helgen, och då i försvagad form. Men NHC varnar ändå för starka vindar och strömmar i utkanten av orkanen längs USA:s och Kanadas ostkust under veckan.

Floridabor lastar sandsäckar för att förbereda sig inför översvämningar i Tampa.
Floridabor lastar sandsäckar för att förbereda sig inför översvämningar i Tampa. Bild: Chris O'Meara/AP/TT
Två så starka oväder så nära varandra i augusti beskrivs som unikt.
Två så starka oväder så nära varandra i augusti beskrivs som unikt. Bild: Johan Hallnäs/TT
ANNONS