Ukraina öppnar underjordiska skolor i Charkiv

Ukraina öppnar nu landets första underjordiska skolor i staden Charkiv i östra Ukraina, uppger stadens borgmästare. Förhoppningen är att ukrainska barn ska kunna fortsätta sin utbildning på plats, även vid robotattacker.

ANNONS

När den fullskaliga invasionen slog mot Ukraina beslutade många skolor i landet att hålla sin undervisning online.

Under senare tid har många av eleverna kunnat återvända till undervisning på plats i skolorna, men längs med frontlinjen i östra Ukraina har det fortfarande inte varit möjligt. Områdena runt Charkiv, Zaporizjzjia, Mykolajiv och Donbass utsätts fortfarande regelbundet för robotattacker.

För att ge eleverna en chans till en normal skolutbildning öppnar man nu landets första underjordiska skolor i Charkiv.

– Det är bättre att vara i skolan än online, säger en åttaårig ukrainsk elev vid namn Igor till The Guardian.

ANNONS

– Det är lättare att studera ”offline” tillsammans med en riktig lärare. Och man kan leka med Lego tillsammans.

Byggs nere i stadens djupa tunnelbanesystem

Det finns tre städer i Ukraina som använder sig av tunnelbanesystem: Kiev, Charkiv och Dnepr som ligger norr om Kiev.

När städerna attackerats har människor sökt skydd i tunnelbanestationerna som sträcker sig djupt under marken. Den djupaste stationen i Kiev ligger 105 meter under marken, medan i Charkiv finns det en station på 30 meters djup.

The Guardian beskriver hur eleverna går in igenom tunnelbanans vanliga entréer men hur de sedan viker av i en korridor som leder till en rad smala tillfälliga klassrum. Belysning har satts på plats som ska efterlikna dagsljus så mycket som möjligt. Ett nytt värme- och ventilationssystem hjälper till att reglera temperaturerna och luftkvalitén. Ljudisolering som satts in har gjort de bullrande vagnarna praktiskt taget ohörbara från klassrummen.

– Vi ser det inte som en prestation eller en seger att ha gjort det här – men tyvärr är det en nödvändighet, säger Olga Demenko, utbildningschef i Charkiv till The Guardian.

För närvarande finns det plats för max 1 100 elever fördelade på 64 olika klasser. Det är frivilligt för barnen att delta, men de erbjuds lektioner på plats tre förmiddagar eller eftermiddagar i veckan. Samtidigt får de även en parallell onlineutbildning.

ANNONS

Projektet är fortfarande i sin linda, då det beräknas finnas minst 52 000 skolbarn kvar i staden.

Får lära sig om minor och flyganfall

De ukrainska barnen tvingas gå igenom en ny verklighet, där attacker har blivit en del av vardagen. Därför får de även lektioner där man lär ut hur man ska bete sig vid ett flyganfall och hur man kan identifiera och undvika minor.

Det är en tunn gräns mellan att informera och skrämma barnen, menar Olga Demenko.

– Men med ryssar som grannar så kommer våra barn aldrig att vara säkra. Vi måste skapa en ny slags trygghetsfilosofi för våra barn. Det viktigaste för våra barn är deras liv och säkerhet, allt annat får komma i efterhand.

LÄS MER:Hundratals barn kvar vid frontlinjen när ukrainare vägrar lämna sina hem

LÄS MER:Experten: “Ukraina bättre än Ryssland på närstrid”

LÄS MER:Det blir viktigt för Ukraina i kriget under hösten

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS